Туркије продолжува со најголемата меѓународна зимска воена вежба / Photo: AA

Туркије во моментов спроведува голема меѓународна зимска воена вежба во областа Сарикамиш во источната област Карс.

Зимската вежба 2023 започна на 18 јануари, на која учество зедоа 17 земји, меѓу кои и Азербејџан, Германија и Велика Британија.

Вежбата има за цел да обезбеди соработка и координација во заеднички операции, да ги тестира перформансите на оружјето и возилата и борбените способности, вклучително и стрелање при силен студ, и да го подобри нивото на обука на војниците на клучни теми како што се распоредување, сместување, обезбедување храна во зимски услови.

Во вежбата учествуваат тенковски трупи, артилериски батерии, минофрлачки тимови, како и снајперски тимови, команден персонал на специјалните сили, командоси и хеликоптери.

За време на вежбата се вршат офанзивни, воздушни напади, воздушни транспортни активности и активности за логистичка поддршка.

Турскиот министер за национална одбрана, Хулуси Акар и командантите се очекува да присуствуваат на денот одреден за истакнати набљудувачи на вежбата, која ќе заврши на 2 февруари.

TRT Balkan / агенции
Популарни