Пост во рудник: Желба и пожртвуваност наспроти потешкотиите

Пост во рудник: Желба и пожртвуваност наспроти потешкотиите

Рударите ја работат една од најтешките професии. Да се биде рудар значи да се работи во секојдневен ризик по сопствениот живот, а тоа бара и многу одрекнувања. Во месецот Рамазан муслиманите постат од изгрејсонце до зајдисонце, одрекнувајќи се од храна и вода, но и од многу други нешта во текот на постот. Екипата на ТРТ Балкан го посети рудникот Трепча на северот на Косово во Митровица, каде рударите работат во рудникот и постат во работни услови 800 метри под земјата. Погледнете го ова несекодјевно искуство.