Модерно војување: Сајбер напади како воени злосторства

Модерно војување: Сајбер напади како воени злосторства

Еволуцијата на војувањето и употребата на компјутерските средства за воени цели ја отвора дилемата кај правниците, дали сајбер нападите може да се третираат како воени злосторства и извршителите да бидат изведени пред лицето на правдата Меѓународниот суд во Хаг ја започна првата истрага за сајбер нападите извршени врз украинската цивилна инфраструктура од страна на руски хакерски групи кои може да одговараат како извршители на воени злосторства. Дали е време за обнова на Женевските конвенции?