Да се надеваме војната да заврши што е можно поскоро. И господинот Путин всушност е на страната оваа војна да заврши што е можно побрзо, рече Ердоган / Photo: AA

Само рускиот и украинскиот претседател можат да одредат кога ќе дојде крајот на војната во Украина, изјави турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган.

Во интервју за Јавниот радиодифузен сервис (ПБС), американски јавен радиодифузер, претседателот Ердоган нагласи дека не може да даде временска рамка за завршување на војната.

„Невозможно е да ви дадам календар за тоа кога ќе заврши оваа војна или колку долго ќе трае. Ќе можат да ви кажат само лидерите на двете страни, рече тој мислејќи на рускиот претседател Владимир Путин и украинскиот претседател Володимир Зеленски.

Запрашан за неговите разговори со Путин во врска со напредокот на војната, претседателот Ердоган истакна дека се очекува конфликтот да продолжи уште „долго време“.

„ Да се надеваме војната да заврши што е можно поскоро. И господинот Путин всушност е на страната оваа војна да заврши што е можно побрзо,“ рече Ердоган.

Претседателот нагласи дека Русија е исто толку доверлива како и Западот.

„Немам причина да не им верувам. Колку што Западот е сигурен, Русија е подеднакво сигурна. Во последните 50 години чекаме пред вратата на ЕУ. И во овој момент имам доверба во Русија исто толку колку што му верувам на Западот“, рече тој.

На прашањето за неодамнешните забелешки што ги даде за разделба со Европската унија доколку е потребно, претседателот рече дека Туркије придава големо значење на одлуките донесени од ЕУ и дека ќе го поздрави секој позитивен чекор напред. „

Туркије се задржува на прагот на ЕУ во последните пет децении. И секогаш бевме самодоволни. Никогаш не се потпиравме на придонесите или поддршката што ги добивме од ЕУ, така што тоа не ни е ни потребно“, додаде тој.

Преговори за влез во ЕУ, шведското прашање за НАТО

Претседателот Ердоган, исто така, повтори дека кандидатурата на Шведска за НАТО и моменталната позиција на Туркије во преговорите за пристап во ЕУ се две посебни прашања.

„Постојано изјавивме дека сме подготвени да ја поддржиме Шведска да се приклучи на НАТО. Но Шведска треба да биде на висина на можноста и да ги исполни своите ветувања бидејќи на улиците на Стокхолм сè уште гледаме терористи како слободно талкаат наоколу“, рече тој.

Турскиот лидер мислеше на поддржувачите на терористичките групи ПКК и ФЕТО во нордиската земја.

Тој постојано го повикува Стокхолм да преземе мерки против овие поддржувачи кои, како што рече, слободно шетаат.

Финска и Шведска аплицираа за членство во НАТО веднаш откако Русија ја започна својата офанзива во Украина во февруари 2022 година. Иако Туркије го одобри членството на Финска во НАТО, таа чека Шведска да ги исполни своите обврски да не дава засолниште за терористите или поддржувачите на терористите и да не ги олеснува нивните акции.

Претседателот рече дека кандидатурата на Шведска за членство во НАТО ја оценува Големото национално собрание на Туркије (турскиот парламент) и тоа е местото каде, како што рече, пристапот на крајот ќе биде ратификуван.

„Ова е дел од агендата на Големото национално собрание на Туркије. Собранието ќе ја види ситуацијата во рамките на сопствениот календар. Овој предлог ќе дојде на гласање пред пратениците“, рече тој.

Сепак, тој повтори дека Шведска треба да ги исполни своите ветувања.

„Терористичките организации треба веднаш да ги прекинат своите демонстрации на улиците на Стокхолм и да престанат со своите активности. Бидејќи гледајќи дека тоа навистина се случува ќе биде многу важно за турскиот народ. Шведска навидум спроведе законски измени, но тоа не е доволно“, додаде претседателот.

TRT Balkan
Популарни