Истражувачките вакцини за рак што заеднички ги развиваат биофармацевтските компании БиоНТек и Генентек, сè уште се во фаза на тестирање / Photo: AA

Во Англија е третиран првиот пациент со персонализирана вакцина против рак на дебелото црево, во клиничко испитување како дел од „Платформа за лансирање на вакцина против рак“ (Cancer Vaccine Launch Pad) на Националниот здравствен систем на Англија (NHS) .

Платформата, создадена во партнерство со Геномикс Енгланд (Genomics England) има за цел да го забрза пристапот до персонализираните клинички испитувања за мРНА (гласничка рибонуклеинска киселина) вакцина против рак за луѓе на кои им е дијагностициран канцер.

Платформата е дизајнирана да ги усогласи пациентите со претстојните испитувања со помош на технологијата мРНА, која исто така се наоѓа во актуелните вакцини за КОВИД.

Вакцините се дизајнирани да го стимулираат имунолошкиот систем да ги препознае и уништи сите преостанати клетки на ракот и да го намалат ризикот од враќање на болеста.

Преку платформата, луѓето заболени од рак кои примаат третман во НХС може да проценат за да се види дали тие би можеле да се квалификуваат да се приклучат на клиничко испитување за вакцина против рак, а потоа да се упатат во болница што спроведува испитување.

Досега, 30 болници во Англија се пријавиле на подлогата со повеќе локации кои се подготвени да се приклучат.

Соработката има за цел да обезбеди персонализирани третмани за рак за 10.000 пациенти во Велика Британија до 2030 година.

Аманда Причард, извршен директор на НХС, рече: „НХС е во уникатна позиција да испорача ваков вид на водечки светски истражувања во големина и размер, и како што повеќе од овие испитувања започнуваат и се одвиваат во болниците низ земјата, нашата национална изработка на услугата ќе обезбеди што е можно повеќе пациенти кои ги исполнуваат условите да добијат можност да пристапат до нив.

Елиот Фебве (55) , првиот пациент кој се лекуваше под иницијативата на Cancer Vaccine Launch Pad, прими развојна вакцина за рак на дебелото црево во Универзитетските болници во Бирмингем, една од неколкуте локации кои учествуваат во испитувањето за вакцина против колоректален карцином спонзорирано од БиоНТек.

„Мислам дека ова е навистина возбудливо. Ова е еден вид нова ера. Науката зад ова има смисла. Се надевам дека ќе стане стандард. Едноставно треба да имаме нешто што всушност може да им помогне на пациентите да го намалат ризикот од рак“, вели д-р Викторија Кунене, онколог во болницата „Кралица Елизабета“.

Истражувачките вакцини за рак што заеднички ги развиваат биофармацевтските компании БиоНТек и Генентек, членка на Рош Груп, сè уште се во фаза на тестирање и сè уште не се одобрени од регулаторите.

Во 2023 година, владата потпиша договор со БиоНТек за испорака на прецизни имуно-терапии за рак за 10.000 пациенти до 2030 година.

На крајот, Cancer Vaccine Launch се планира да се прошири за да работи со повеќе партнери од фармацевтската индустрија, зголемувајќи го бројот на пациенти кои би можеле да се приклучат на тестирање вакцини и видовите на рак што се проучуваат.

Професорот Петер Џонсон, националниот клинички директор за рак во НХС рече:

„Пристапот до клиничките испитувања може да обезбеди друга опција за пациентите и нивните семејства, и воодушевен сум што преку нашата национална рампа за лансирање ќе ги прошириме можностите да бидеме дел од овие испитувања за многу повеќе луѓе, со илјадници пациенти кои се очекува да бидат регрутирани во следната година“.

TRT Balkan / агенции
Популарни