Ги користиме овие микророботи за да изградиме ткиво во синтетички услови, изјави Еделман / Photo: Berna Özkale Edelmann on X

Научниците во Германија го развиле првиот микроробот во светот со потенцијал за лекување на рак.

Тој е прв од ваков вид, велат неговите развивачи - микроробот кој може да се движи низ ќелиската мрежа и да стимулира поединечни ќелии на насочен начин.

Според водачот на истражувањето Берни Озкале Еделман, професорка по нано и микророботика на Техничкиот универзитет во Минхен (ТУМ), ова откритие отвора можност за нови методи на лекување за пациентите кои се борат со рак или други болести.

„Ги користиме овие микророботи за да изградиме ткиво во синтетички услови. Поентата е во иднина да ги поправаме оштетените ткива или органи“, изјави Еделман.

„Тоа е нешто како производство на автомобили во фабрика за роботи.Некако замислувам дека нашите микророботи навистина избираат и поставуваат многу специфични типови на клетки во многу специфичен вид архитектура за да можеме навистина да го прилагодиме тоа ткиво на потребите на пациентот“, додаде таа.

Тимот најде начин да произведе милиони од овие микророботи за неколку минути. Малите роботи, половина од широчината на човечко влакно, се направени од алги и се со иста големина како и човечките клетки. Тие исто така ја имаат истата мека конзистентност како клетките. Со вградување наноматеријали, микророботите може да се контролираат безжично.

Филип Хардер, докторант кој работи на проектот, објасни дека малите роботи всушност се контролираат со ласер.

„Имаме златни наночестички во внатрешноста на роботот. А со ласерот можеме да загрееме одредени области на роботот. Потоа, кога ќе го насочиме ласерот во насока на роботот, гледаме дека тој почнува да се движи, и така можеме да го движиме во кластер од ќелии, да го преместиме на други места и потоа да гледаме неколку ќелии на различни начини“, рече Хардер.

Професорот Озкале Еделман рече дека, иако технологијата не им помага веднаш на пациентите со рак, таа ги поддржува биоинженерите и тековните фармацевтски истражувања.

„Во оваа смисла, тоа е технологија која отвора можности. Колку повеќе учиме за овие клетки, толку подобро можеме да дизајнираме терапија“, додаде таа.

Технолошкиот центар на Техничкиот универзитет во Минхен е еден од водечките светски истражувачки центри кои работат на оваа технологија.

TRT Balkan / агенции
Популарни