Извештајот подготвен од Фондацијата Конрад Аденауер ја нагласува потенцијалната улога на Турција да носи природен гас од Каспискиот басен, Централна Азија, Блискиот Исток и од источниот медитерански басен.    Фото: AFP
Туркије (Турција) станува стратешки енергетски центар за Европа по руската офанзива во Украина, се вели во новиот извештај на водечка германска фондација.

Во доверливиот извештај на Фондацијата Конрад Аденауер, кој беше испратен до конзервативните германски пратеници оваа недела, се препорача зајакната соработка меѓу Берлин и Анкара за решавање на енергетските проблеми и безбедносните предизвици.

„Во однос на диверзификацијата на енергетската политика на Германија, постојат ограничени алтернативи за Русија на краток рок“, се вели во извештајот, но се нагласува дека Туркије нуди „вистински алтернативи“, бидејќи европските земји се обидуваат да ја намалат нивната зависност од Русија.

Извештајот ја истакна растечката улога на Туркије како стратешки енергетски центар за Европа да носи природен гас од Каспискиот басен, Централна Азија, Блискиот Исток и од источниот медитерански басен.

Според извештајот, иранскиот природен гас и нафта може да се транспортираат и преку Туркије, доколку разговорите за заживување на иранскиот нуклеарен договор бидат успешни.

„Како што соработката Израел-Туркије за енергија сега станува пореална, Туркије се појавува како енергетски центар“, се нагласува во извештајот.

Соработка во безбедносната и надворешната политика

Фондацијата Конрад Аденауер го подготви извештајот по посетата на германскиот канцелар Олаф Шолц на Анкара на 14 март, во која тој повика на поблизок дијалог и соработка меѓу ЕУ и Туркије.

„Ќе дадеме се од себе да ги прошириме нашите билатерални односи и да го реализираме целосниот потенцијал на нашата соработка“, рече Шолц за време на неговата посета.

Експертите на Фондацијата Конрад Аденауер истакнаа дека Германија и Туркије треба да ја зајакнат соработката и на полето на безбедноста и надворешната политика.

„Војната во Украина покажа дека и покрај нивните разлики, неопходно е Берлин и Анкара дополнително да го интензивираат своето стратешко и безбедносно партнерство“, се вели во извештајот.

„Покрај Украина, постојат и други регионални кризи кои ја покажуваат потребата за поблиско приближување меѓу Туркије и Германија, како што се кревката ситуација во Босна и Херцеговина, случувањата во Јужен Кавказ и во Авганистан, руското присуство во Африка и идната ориентација на земјите од Централна Азија“.

Извештајот, исто така, им препорача на германските креатори на политиката да посветат поголемо внимание на безбедносните потреби на Туркије и нејзините очекувања од нејзините европски партнери.

„Туркије ќе продолжи да биде во западниот блок и во иднина и ќе остане најважниот сојузник на НАТО на југоисточното крило“, се нагласува.

„Нејзината локација ја прави Туркије клучен играч во Јужен Кавказ, регионот на Црното Море и Блискиот Исток, а таа е од фундаментално геостратешко значење за Европа, па оттука Германија не може да ги игнорира нејзините безбедносни перцепции и интереси“, се наведува во извештајот.

TRT World
Популарни