Глобалните емисии на CO2 достигнаа рекордни нивоа во 2022 година / Photo: AFP

Оваа година сигурно ќе биде најтопла во последните 125.000 години, објавија во средата научниците од агенцијата на Европската унија, откако минатомесечните податоци покажаа дека ова е најтоплиот октомври досега.

Минатиот месец го собори претходниот рекорд за најтопол месец октомври од 2019 година со значителна разлика, објави Службата за климатски промени Коперник (Ц3С).

„Рекордот беше соборен за 0,4 степени, што е голема разлика“, рече заменик-директорката на Ц3С, Саманта Бурџис, која октомвриската температурна аномалија ја нарече „многу екстремна“.

„Рекордно топол октомври значи дека 2023 година речиси сигурно ќе биде најтоплата година досега“

Топлината е резултат на континуираните емисии на стакленички гасови од човековата активност во комбинација со враќањето на временскиот шаблон Ел Нино што ги загрева површинските води во источниот дел на Тихиот Океан.

На глобално ниво, просечната температура во октомври била за 1,7 степени повисока отколку во истиот месец во периодот помеѓу 1850 и 1900 година.

Период што Коперник го дефинира како прединдустриски.

„Рекордниот топол октомври значи дека 2023 година сигурно ќе биде најтоплата година досега“, рече Ц3С.

Претходниот рекорд беше во 2016 година, исто така во годината на Ел Нино.

Коперник има податоци од 1940 година.

„Кога ќе ги споредиме нашите податоци со ИПЦЦ, можеме да кажеме дека ова е најтоплата година во последните 125.000 години“, рече Берџис.

Панелот на Обединетите нации за климатски промени (ИПЦЦ) поседува податоци за минатите периоди од извори како што се ледената доба, стеблата на дрвјата и коралите.

Единствениот месец кој толку многу ги надмина претходните температурни рекорди беше септември 2023 година.

„Септември навистина не изненади. По минатиот месец, тешко е да се заклучи дали сме во нова климатска состојба. Сега се уриваат рекорди, а тоа се помалку ме изненадува“, рече научникот.

„Не смееме да дозволиме разорните поплави, пожари, бури и топлотни бранови забележани оваа година да станат ново нормално.“

Мајкл Ман, климатолог на Универзитетот во Пенсилванија, рече дека „повеќето години на Ел Нино се рекордни, бидејќи дополнителното глобално затоплување на Ел Нино го засилува постојаното зголемување на температурите предизвикано од човекот“.

Климатските промени сѐ повеќе водат кон деструктивни крајности.

Оваа година, тоа вклучуваше катастрофи, поплави кои однесоа илјадници животи во Либија, топлотни бранови во Јужна Америка и рекорден број шумски пожари во Канада.

„Не смееме да дозволиме разорните поплави, пожари, бури и топлотни бранови забележани оваа година да станат нова нормала“, предупреди Пирс Форстер, климатолог од Универзитетот во Лидс.

И покрај тоа што земјите поставуваат сѐ поамбициозни цели за постепено намалување на емисиите, тоа досега не се случило.

Глобалните емисии на CO2 достигнаа рекордни нивоа во 2022 година.

TRT Balkan / агенции
Популарни