Глечерите се ледени маси кои се формираат како снег и мраз кои се збиваат со векови / Photo: AP

Високо на алпски гребен под таванот од мраз, водата капе одозгора во пештерата формирана од глечерот Џамталфернер, кој бавно се намалува.

За само неколку години, Џамталфернер ќе го нема, а за неколку децении можеби ќе ги снема и останатите австриски глечери, бидејќи растечката климатска криза ќе го загрее светот.

Андреа Фишер, глациолог од Австриската академија на науките, беше сведок на ова значајно повлекување на глечерот.

Таа и нејзиниот тим го мерат мразот за да разберат како климатските промени влијаат на глечерите, сега и во иднина.

Во последните неколку години австриските глечери почнаа да губат од својата маса од парчиња што се откршиле на сув терен- процес познат како суво породување, кој не е забележан во минатите векови во регионот.

„Пред неколку години мислевме дека тие ќе траат некаде до крајот на овој век, но сега се чини дека на крајот на 2050 година, на крајот на првата половина на векот, веќе нема да има глечери во Австрија “, рече Фишер.

Глечерите се ледени маси кои се формираат како снег и мраз кои се збиваат со векови, а потоа полека течат по копното.

Нивното топење е еден од најзначајните показатели за климатските промени, при што глечерите ширум светот - од Карпестите планини преку Алпите до Хималаите - брзо се повлекуваат.

Научниците проценуваат дека две третини од светските глечери ќе исчезнат до крајот на векот поради актуелните трендови на климатска криза.

Во нивните години на залез, глечерите привлекоа внимание - луѓето пешачеа во планините за да ги видат пред да биде предоцна.

Во Германија, јужниот глечер Шнефернер веќе го загуби својот статус на глечер по жешкото лето во 2022 година, но големиот северен глечер сè уште е недопрен, иако исто така се топи. Сместен на највисокиот врв во Германија, привлекува туристи и трагачи по авантури.

Додека Џамталфернер се топи, ќе продолжи да се набљудува.

„Научниците треба да разберат колкава количина на вода ќе истече од глечерот што се повлекува и да ги следат опасностите од карпите и другите остатоци покриени со мраз кои сега ослободуваат, рече Фишер.

И додека е предоцна да се спаси Џамталфернер од исчезнување, Фишер вели дека дури и ако фосилните горива веднаш се забранат, топењето е веќе заклучено - сè уште има потреба да се ограничи затоплувањето за да полесно се „управува“ со промените во планинските региони.

„Алпскиот екосистем би можел да преживее на 1,5 или 2 степени на затоплување над прединдустриските нивоа, рече Фишер, а при пониски нивоа на затоплување, глечерите потенцијално би можеле да се опорават и да се вратат.

Погледот во далечина е важен, рече Фишер.

„Мислам дека е важно сите да научиме да размислуваме подолго од нашите животи, затоа што треба да размислуваме за следните генерации. Нашите одлуки ќе влијаат на идните генерации, особено во планинските региони“.

TRT World
Популарни