Алтун со честитка до агенција Анадолу по повод 104-годишнина од основањето / Photo: AA

Фахретин Алтун, директорот за комуникации на турското Претседателство, упати порака со честитка по повод 104-годишнината од основањето на новинската Агенција Анадолу (АА) со силна потврда на нејзината клучна улога во борбата против дезинформациите.

Алтун ја пофали новинската агенција за нејзината еволуција во сигурен и незаменлив извор на информации, особено во денешниот свет каде комуникациската технологија напредува и потребата за точни информации расте.

Тој ја истакна широката глобална мрежа на Агенцијата Анадолу, со претставници во 100 земји и канцеларии во 41 земја, што ја прави една од најголемите новински мрежи во светот.

Алтун нагласи дека Анадолу со своите вести, публикации, фотографии и графики на 13 јазици, стана моќна алтернатива за меѓународните медиуми. Тој ја посочи улогата на агенцијата во привлекувањето на вниманието на вистината која често се занемарува или погрешно се претставува од западните извори на вести, особено во регионите како Газа.

Истакнувајќи го придонесот на агенцијата во меѓународните обвиненија, Алтун истакна дека податоците, визуелните и фотографиите на Агенцијата Анадолу служат како значаен доказ во случаите против Израел за воени злосторства, вклучително и во Меѓународниот кривичен суд.

Како заклучок, Алтун изјави дека Агенцијата Анадолу игра клучна улога во борбата против дезинформациите на национално, регионално и глобално ниво. Тој изрази уверување во континуираниот успех на агенцијата и им се заблагодари на посветените вработени.

AA
Популарни