Алтун преку видео порака им се обрати на присутните на панелот „Односите на Туркије со Обединетото Кралство“ што го одржа Дирекцијата за комуникации при Амбасадата на Туркије во Лондон / Photo: AA Archive

Туркије е отворена за секаков вид соработка со Обединетото Кралство за регионални и глобални прашања, особено за Палестина, рече шефот на Дирекцијата за комуникации на Претседателството на Туркије, Фахретин Алтун.

Алтун преку видео порака им се обрати на присутните на панелот „Односите на Туркије со Обединетото Кралство“ што го одржа Дирекцијата за комуникации при Амбасадата на Туркије во Лондон.

На панелот на кој се оценуваа односите меѓу Туркије и Обединетото Кралство и динамиката на промените во односите меѓу двете земји по Брегзит присуствуваа многу академици, претставници на тинк-тенкови, новинари и бизнисмени.

Наведувајќи дека светот минува низ мрачен вртлог и се соочува со различни предизвици, Алтун изјави дека во овој процес често се појавуваат регионални и глобални кризи и конфликти.

Нагласувајќи дека конфликтот меѓу Украина и Русија е една од тие кризи, шефот на Дирекцијата за комуникации рече дека Туркије уште од самиот почеток повикува на умереност на страните и дека се залага за решавање на конфликтот преку преговори. не војна, со мотото дека во достоинствен мир нема губитник.

„Војната меѓу Украина и Русија имаше и глобални последици, како што е кризата со храна. Со договорот за коридорот за жито спречивме светот да доживее криза со храна“, рече Алтун.

Тој посочи дека уште еден проблем кој денес има глобални последици се израелските напади врз Палестина.

Наведувајќи дека израелското угнетување кое трае со години укажува на втората фаза, Алтун изјави дека Израел ја користи гладта ​​како оружје во своите напади кои траат веќе 6 месеци и дека е невозможно дури и да се обезбеди здрава хуманитарна помош. кон регионот.

Како што рече, покрај хуманитарните катастрофи, од ден на ден се зголемуваат и проблемите со кои се соочуваат особено муслиманите, како што се расизмот, дискриминацијата и исламофобијата.

„Порастот на расизмот и ксенофобијата, особено во западните земји во последниве години, предизвикува земјите да се затвораат за странците.

„Како Туркије, ние се спротивставуваме на секаков вид расизам и дискриминација Ние сме една од земјите што го положија тестот на најдобар начин за прашањето на бегалците со кое се соочува целиот свет. Трајно решение на проблемот со бегалците е можно само преку воспоставување систем заснован на правична распределба на глобалното богатство“, рече Алтун.

Тој посочи дека она што ги прави сите овие проблеми похаотични е проблемот со дезинформациите и истакна дека проблемот со дезинформациите, кој денес стана зло, е најопасната епидемија што ги корумпира општествата и институциите.

Тој истакна дека дезинформациите ги гледаат како проблем не само на национално, туку и на глобално ниво.

„Затоа не се воздржуваме од разоткривање активности за дезинформација во регионалните конфликти. Ние, исто така, преку нашите релевантни институции и организации се бориме против систематските кампањи за дезинформации кои Израел ги користи за да ги прикрие своите брутални напади. Затоа што Израел ги масакрира и Палестинците и вистината Самата одбрана на Палестинците и вистината на некој начин значи и одбрана на човечкото достоинство“, рече Алтун.

Дирекцијата за комуникации организираше изложба наречена „Век на Туркије“ во Институтот „Јунус Емре“ во Лондон, која ја отсликува природната и историската убавина на Туркије.

Дирекцијата ќе организира ифтар на плоштадот Трафалгар во Лондон како дел од проектот Рамазански шатор, кој секоја година се одржува во Велика Британија од 2011 година.

TRT Balkan / агенции
Популарни