Од Шпанија до Латинска Америка, Туркије ги зајакнува своите односи во регионот, нагласи Алтун / Photo: AA

ТРТ, турскиот национален јавен радиодифузен сервис, ја лансираше својата платформа за дигитални вести на шпански јазик ТРТ Еспањол како дел од Првиот ТРТ самит за радиодифузија на земјите од шпанско говорно подрачје.

„Се надеваме дека ТРТ Шпански ќе биде од корист за нас и за земјите од шпанското говорно подрачје“, рече директорот за комуникации на Туркије, Фахретин Алтун, говорејќи на церемонијата на промоција во петокот во Истанбул.

Додавајќи дека платформата е дел од визијата на Туркије за промовирање на правата и правдата на што е можно повеќе јазици, Алтун вети дека турските медиуми „ќе продолжат да се борат против угнетувањето и ќе им дадат глас на оние кои се угнетувани“.

На настанот зборуваше и генералниот директор на ТРТ Мехмет Захид Собаџи, кој рече дека ТРТ Шпански „воведува нова ера“ за Туркије во Латинска Америка и Шпанија.

„Од Шпанија до Латинска Америка, Туркије ги зајакнува своите односи во регионот“, нагласи тој, додавајќи дека ТРТ исто така ги зајакнува односите со тамошните радиодифузери.

Под слоганот „Место каде што луѓето се важни“, TРТ Шпански има за цел да спои две културни сфери со независна визија за вести, презентирајќи ги глобалните настани со единствена перспектива.

TRT World
Популарни