Алтун: Туркије нуди решенија какви што ОН не најдоа / Photo: AA

Меѓународните тела како Советот за безбедност на ОН не успеаја да ги решат глобалните прашања, па дури и ги „влошија“, според шефот на Директоратот за комуникации на Туркије.

Во една статија напишана за шпанскиот магазин Аталајар во саботата, Фахретин Алтун рече дека „јасно е дека меѓународните организации мора да се формираат во светло на новиот век и новата ера, земајќи го предвид новиот баланс“.

Натписот со наслов „Туркије на Ердоган“ нуди решенија какви што ОН не успеаја да најдат.

Алтун истакна дека Анкара се подготвува за нова „мултидимензионална“ и „мулти-актерска“ меѓународна коњуктура во согласност со често цитираното тврдење на претседателот Реџеп Таип Ердоган, „Светот е поголема од пет“, мислејќи на петте постојани членки на Советот за безбедност на ОН: САД, Велика Британија, Франција, Русија и Кина.

За да ги реши глобалните и регионалните проблеми, Туркије ефективно употреби хуманитарни и дипломатски канали, како и современи инструменти за меѓудржавна интеракција, како што е јавната дипломатија, истакна Алтун.

„Со откритијата направени во последните години, Туркије е почитувана во меѓународната рамнотежа и успешно ја исполнува својата улога на плејмејкер во регионалните прашања, особено на Блискиот Исток и Кавказот“, подвлече тој.

Во врска со израелско-палестинскиот конфликт, тој рече дека „политичкиот став ориентиран кон решение“ застапен под водство на Ердоган, кој го нагласува хуманитарниот аспект на прашањето, го покажува овој факт.

„Како што Украина, Карабах и другите регионални прашања јасно покажуваат, како што Република (Туркије) влегува во својот втор век, Туркије стана плејмејкер и водечка земја во својот регион“, рече Алтун.

TRT Balkan / агенции
Популарни