ЈАР рече дека „државата окупатор нема право на самоодбрана од територијата што ја окупира“

Дводневното рочиште пред Меѓународниот суд на правдата (МСП) во Хаг започна во четвртокот со забелешките на делегацијата на Јужноафриканската Република (ЈАР), при што земјата го нагласи „намерното прекршување“ на обврзувачките наредби на судот од страна на Израел.

ЈАР побара на сослушувањата да се изврши притисок за дополнителни привремени мерки против Израел, велејќи дека биле принудени да се вратат пред највисокиот суд на ОН поради „континуираното уништување на палестинскиот народ“.

Нагласувајќи дека израелските напади во Газа ескалираа, ЈАР за време на сослушувањето рече дека Тел Авив „намерно ги крши обврзувачките наредби на овој суд“.

„Институционализираната неказнивост“ го наведе Израел да се вклучи во тековниот „геноцид“, предупредија од делегацијата на ЈАР, додавајќи: „Јужноафриканската Република е тука затоа што палестинскиот народ се соочува со геноцид во Газа, а вашите претходни наредби не успеаја да го заштитат од него. Или поради недостаток на јасност за тоа што точно бараа наредбите, или поради тоа што Израел избра да ги игнорира, тие не беа ефективни“, се додава.

Беше наведено дека правото на самоодбрана „не и дава дозвола на државата да користи неограничено насилство“, ниту може „никогаш да го оправда геноцидот“.

Потсетувајќи на пресудата на судот од 2004 година, ЈАР рече дека „државата окупатор нема право на самоодбрана од територијата што ја окупира“.

„Клучната работа денес е дека целта на Израел за бришење на Газа од картата наскоро ќе биде остварена“, беше нагласено.

AA
Популарни