Високиот суд во Лондон кажа дека САД мора да достават уверувања дека тој нема да се соочи со смртна казна / Photo: AP

Пресудата на Вишиот суд на Велика Британија донесена денес му даде право на основачот на Викиликс, Џулијан Асанж, да поднесе жалба на неговата екстрадиција во САД , каде што се бара поради обвинение за шпионажа и одреди нов датум за сослушување за случајот во мај.

Судиите рекоа дека Асанж може да поднесе нова жалба освен доколку американските власти не обезбедат дополнителни гаранции дека тој нема да се соочи со смртна казна.

Адвокатите на Асанж минатиот месец побараа дозвола да го предизвикаат британското одобрение за негова екстрадиција, како дел од нивната 13-годишна правна битка во англиските судови.

Високиот суд во својата писмена одлука рече дека Асанж веројатно нема да може да се потпира на правото на слобода на говор од Првиот амандман како некој кој не е државјанин на САД и дека, иако ниту едно од постојните обвиненија не носи смртна казна, тој подоцна може да биде обвинет за прекршок што носи смртна казна, како предавство, што значи дека би било незаконски да се екстрадира.

Судењето е одложено за 20 мај.

Што се случи?

Американските обвинители го бараат 52-годишниот основач на „Викиликс“ за да му судат за 18 кривични дела, поврзани со објавувањето на доверливи американски воени и дипломатски документи.

Асанж, кој е во притвор во Велика Британија од 2019 година, се соочува со екстрадиција поради обвиненијата за објавување доверливи воени документи во 2010 и 2011 година.

Вишиот суд на Велика Британија, во клучната пресуда од 2021 година, донесе одлука дека Асанж треба да биде екстрадиран, отфрлајќи ги тврдењата за неговата кревка ментална состојба и ризиците со кои би можел да се соочи во американска поправна установа.

По тужбата, Врховниот суд во 2022 година ја потврди одлуката, а тогашната министерка за внатрешни работи Прити Пател ја потврди одлуката за екстрадиција, интензивирајќи ја правната битка.

„Администрацијата на Џо Бајден не треба да дава гаранции, туку треба да се откаже од овој срамен случај, што никогаш не требаше да се покрене“, рече сопругата на Асанж, Стела Асанж, пред судот.

TRT Balkan / агенции
Популарни