Израел го окупираше Источен Ерусалим, каде што се наоѓа Ал Акса, за време на Арапско-израелската војна во 1967 година, a го анектираше целиот град во 1980 година / Photo: AA

Израелскиот екстремно десничарски министер за национална безбедност Итамар Бен-Гвир вклучи промени во статусот на џамијата Ал Акса во окупираниот Источен Ерусалим во формалните акциски планови на неговото министерство, објавија локалните медиуми во средата.

Според израелскиот јавен сервис КАН, планот на Бен-Гвир има за цел да го промени статусот на светото место за муслиманите ширум светот со тоа што ќе дозволи израелска контрола над џамијата и ќе ја отвори за еврејските верници.

Допрва се очекува коментар за плановите на Бен-Гвир од палестинските власти и Јордан, официјалниот чувар на муслиманските и христијанските свети места во Ерусалим од 1924 година, а кои се спротивставија на слични намери во минатото.

Акциониот план на Бен-Гвир наводно настојува да ја „спречи дискриминацијата“ во џамијата Ал-Акса, упатувајќи на дозволување на Евреите да се поклонуваат и молат во зградата и нејзинот околен комплекс.

Според договорот за статус кво од отоманската ера, на немуслиманите им е дозволено да влезат во комплексот на џамијата Ал Акса, но таму не можат да се поклонуваат или да се молат.

Меѓутоа, израелската полиција дозволува упад на доселениците во комплексот на џамијата од 2003 година и покрај постојаните осуди од Палестинците.

Ал Акса е едно од најсветите места во светот за муслиманите. Евреите, од своја страна, ја нарекуваат оваа област Планина на храмот, велејќи дека тоа било место на два еврејски храма во античко време.

Израел го окупираше Источен Ерусалим, каде што се наоѓа Ал Акса, за време на Арапско-израелската војна во 1967 година. Го анектираше целиот град во 1980 година, во потег што никогаш не беше признат од меѓународната заедница.

AA
Популарни