САД се подготвени да го поддржат Израел во неговата одбрана / Фото: Reuters Archive

САД, со помош на разурнувачите на американската европска команда, уништија над 80 еднонасочни јуришни беспилотни летала и најмалку шест балистички проектили, спречувајќи ги обидите да се гаѓа Израел од Иран и Јемен, соопшти утринава американската Централна команда (ЦЕНТКОМ).

„На 13 април и утрото на 14 април силите на американската Централна команда (ЦЕНТКОМ), поддржани од разурнувачите на американската европска команда, успешно се ангажираа и уништија повеќе од 80 еднонасочни напади беспилотни летала и најмалку шест балистички ракети, кои биле со намера да го нападнат Израел од Иран и Јемен“, рече ЦЕНТКОМ на социјалната мрежа X.

ЦЕНТКОМ додаде дека САД се подготвени да го поддржат Израел во неговата одбрана од „опасните акции“ на Иран.

„Постојаното невидено, злонамерно и непромислено однесување на Иран ги загрозува регионалната стабилност и безбедноста на силите на САД и на коалицијата.“

„ЦЕНТКОМ останува позициониран да ја поддржи одбраната на Израел против овие опасни акции на Иран. Ќе продолжиме да работиме со сите наши регионални партнери за да ја зголемиме регионалната безбедност“, се истакнува во соопштението.

AA
Популарни