Чавушоглу изјави дека единствениот преживеан механизам за Сирија е форматот Астана.    Фото: АА

Турскиот министер за надворешни работи, Мевлут Чавушоглу, изјави дека турска делегација ќе ја посети Москва наредната недела за технички разговори пред планираната средба на министрите за надворешни работи на Русија, Иран и Сирија.

„Русите понудија да се одржи состанок на техничко ниво во подготовките за можна средба на министрите за надворешни работи. Ние, исто така, ќе го испратиме нашиот заменик-министер во Москва наредната недела“, изјави Чавушоглу на прес-конференција со неговиот ирански колега Хосеин Амир Абдолахијан во главниот град Анкара.

Чавушоглу изјави дека единствениот преживеан механизам за Сирија е форматот Астана.

„Затоа, им рековме на Русите дека нема ништо лошо во учеството на Иран“, додаде тој.

На 28 декември 2022 година, турските, руските и сириските министри за одбрана се состанаа во Москва за да разговараат за напорите за борба против тероризмот во Сирија и се согласија да ги продолжат трипартитните состаноци за да обезбедат стабилност во Сирија и поширокиот регион.

Во врска со можноста за вклучување на Иран во разговорите, Туркије претходно рече дека Анкара ќе биде „задоволна доколку Иран е вклучен во овој процес“.

Иако сè уште не е објавен датум или локација, состанокот на министрите за надворешни работи ќе означи уште еден говор на високо ниво уште од почетокот на сириската војна во 2011 година.

AA
Популарни