Турскиот претседател Ердоган разговарааше со неколку лидери за регионални и глобални прашања / Photo: AA

Ердоган на алжирскиот претседател му рекол дека Туркије е подготвена да ги зголеми заедничките напори со Алжир за воспоставување на траен мир меѓу Израел и Палестина, а телефонски разговарал и со колегите од Казахстан, Узбекистан, Ирак, Пакистан и Туркменистан

Турскиот претседател Реџеп Тјип Ердоган имаше одделни телефонски разговори со своите колеги од Aлжир, Казахстан, Узбекистан и Ирак, како и со премиерите на Туркменистан и Пакистан за да разговараат за билатералните односи, напорите за борба против тероризмот и регионалните прашања.

Дирекцијата за комуникации на Туркије објави дека Ердоган разговарал со претседателот на Алжир, Абделмаџид Тебун.

Ердоган рекол дека Туркије е подготвена да ги зголеми заедничките напори со Алжир за воспоставување на траен мир меѓу Израел и Палестина, спроведување непречена достава на хуманитарната помош во регионот и праведно решение врз основа на моделот на две држави.

Ердоган и Тебун си размениле бајрамски честитки во текот на разговорот.

Телефонските разговори меѓу Ердоган со Абдул Латиф Рашид од Ирак и Шавкат Мирзијоев од Узбекистан се однесувале на билатералните односи, како и на регионалните и глобалните прашања, се вели во постот на Дирекцијата за комуникации на Турција во вторникот.

Во меѓувреме, телефонскиот разговор меѓу Ердоган и пакистанскиот премиер Шехбаз Шариф се осврна на билатералните односи и глобалните прашања.

Ердоган, исто така, изрази сочувство за загубените животи во неодамнешните терористички напади во Пакистан и „ја изрази својата увереност дека Пакистан ќе го надмине овој тежок период со искуството на својата држава“, соопшти Дирекцијата.

Турскиот претседател исто така размени честитки за Бајрам со своите колеги од Ирак и Узбекистан, како и со премиерот на Пакистан.

Ердоган во телефонски разговор со националниот лидер на Туркменистан Бердимухамедов разговарале за билатералните врски, регионални и глобални прашања.

Според Дирекцијата, Бердимухамедов изјавил зголемен интерес на Туркменистан за Организацијата на туркиските држави.

Ердоган во телефонскиот разговор со казахстанскиот претседател Токаев изразил жалење и тага поради катастрофата од поплавите во Казахстан, како и подготвеност на Туркије да помогне на настраданите.

Турскиот претседател и со двајцата колеги размениле честитки за Рамазан Бајрам.

TRT Balkan / агенции
Популарни