Поради негативните ефекти од климатските промени, изворите на вода и резервоарите стануваат области на конфликти, рече претседателот на Туркије / Photo: AA

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган во петокот го привлече вниманието на улогата на споровите за изворите на вода во предизвикување конфликти низ целиот свет.

„Многу конфликти во Азија, Америка, Северна Африка и Блискиот Исток произлегуваат од споровите околу изворите на вода“, рече Ердоган во говорот на состанокот за земјоделство организиран од турската државна банка Зираат банка во Истанбул.

Тој се осврна на штетните ефекти од климатските промени и нивните последици врз конфликтите поврзани со водата.

„Поради негативните ефекти од климатските промени, изворите на вода и резервоарите стануваат области на конфликти“, додаде претседателот на Туркије.

Во врска со Црноморскиот договор за жито од 2022 година, со посредство на Туркије и ОН меѓу Русија и Украина, Ердоган рече:

„Да не беше Црноморскиот договор за жито, предводен од Туркије, многу области ќе настрадаа од глад, особено африканските земји.

Претседателот нагласи дека во екот на пандемијата КОВИД-19 и војната во Украина, Туркије „го спречи влошувањето на ситуацијата обезбедувајќи минување на 33 милиони тони жито“ низ нејзиниот теснец.

AA
Популарни