Ердоган: Туркије ќе стане центар привлечен за научниците / Photo: AA

Туркије ќе стане центар привлечен за научниците, изјави турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган.

„Ние не само што им даваме на нашите млади искуство во странство, туку имаме за цел да ја направиме Туркије атрактивен центар за научниците од светот“, рече Ердоган на церемонија во главниот град Анкара.

„Туркије не е против нејзините млади луѓе да одат во странство за да стекнат искуство“, рече турскиот претседател, додавајќи дека земјата го поддржува тоа.

„Го зајакнуваме научниот екосистем и го менуваме одливот на мозоци благодарение на нашите истражувачи кои се враќаат преку програмите што ги создадовме“, додаде тој.

„Туркије станува сѐ поуспешна во областа на науката и технологијата“, рече Ердоган.

„Овој географски простор повторно ќе стане еден од водечките центри на науката и технологијата“, додаде.

TRT Balkan / агенции
Популарни