Нуклеарната централа Акују е наш главен проект, kога ќе биде целосно оперативна ќе обезбеди 10 % од побарувачката за електрична енергија, рече Фидан / Photo: AA

Турскиот министер за надворешни работи Хакан Фидан повика на мерки за нуклеарна безбедност и регионална денуклеаризација на првиот самит за нуклеарна енергија во четвртокот во Брисел, изразувајќи загриженост за ситуацијата во нуклеарната централа Запорожје.

Говорејќи на самитот организиран од Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ) и Белгија во Брисел, Фидан ја истакна потребата од засилени мерки за нуклеарна безбедност и ја повтори посветеноста на Туркије на регионалните напори за денуклеаризација.

„Самитот претставува пресвртница во однос на иднината на цивилната нуклеарна енергија“, рече турскиот министер.

Истакнувајќи ја амбициозната енергетска стратегија на Туркије, Фидан ја истакна транзицијата на нацијата кон чиста енергија и нејзиниот значаен придонес во енергетската безбедност и ублажувањето на климатските промени.

„Нуклеарната централа Акују е наш главен проект. Кога ќе биде целосно оперативна, ќе одговори на десет проценти од нашата побарувачка за електрична енергија“, рече Фидан.

Зборувајќи за ситуацијата во нуклеарната централа Запорожје, Фидан изрази сериозна загриженост, наведувајќи ја катастрофата во Чернобил.

„Едноставно не можеме да си дозволиме уште една катастрофа. Туркије презеде неколку иницијативи за да спречи страшна епизода во градот Запорожје во југоисточна Украина“, објасни Фидан.

Тој вети поддршка на Анкара за иницијативите насочени кон спречување на потенцијална катастрофа во нуклеарната централа Запорожје и ги поддржа напорите на генералниот директор на МААЕ за решавање на ова прашање.

Осудувајќи ја „употребата или заканата од употреба на нуклеарно оружје“, тој рече дека реториката околу „нуклеарното оружје фрла сенка врз нашата заедничка потрага по сигурна и енергетски мудра иднина“.

Тој го идентификува Блискиот Исток како „најстресниот регион“ во овој контекст, наведувајќи го актуелниот конфликт во Газа и коментарите на израелските власти за нуклеарното оружје.

„Како што продолжува масакрот во Газа, наративот на израелските власти за нуклеарното оружје не може едноставно да се отфрли како непромислен“, рече Фидан.

Затоа тој го повтори повикот на Туркије за денуклеаризација на регионот за да се избегне можна трка во нуклеарно вооружување.

Фидан изрази благодарност до Белгија и МААЕ за организирањето на самитот, препознавајќи ја нивната клучна улога во обликувањето на иднината на цивилната нуклеарна енергија.

AA
Популарни