Тој рече дека Израел не само што ги убива Палестинците, туку и меѓународното право

Долготрајниот спор меѓу Израел и Палестина не е обичен конфликт, туку борба меѓу угнетувачите и угнетените, рече турскиот министер за надворешни работи во петокот.

„Конфликтот меѓу Израел и Палестина престана да биде војна и се претвори во борба на угнетувачите и угнетените“, рече Хакан Фидан на заедничката прес-конференција со Винстон Питерс, неговиот колега од Нов Зеланд.

Конфликтот, исто така, еволуираше во „борба меѓу основачите на меѓународниот систем и угнетените во овој систем“, додаде тој.

Тој рече дека Израел не само што ги убива Палестинците, туку и меѓународното право.

Израел го нападна Појасот Газа по прекуграничниот напад на Хамас на 7 октомври минатата година, во кој загинаа околу 1.200 луѓе.

Израелската војна против Газа турна 85 отсто од населението на територијата во внатрешно раселување поради акутен недостиг на храна, чиста вода и лекови, додека 60 отсто од инфраструктурата на енклавата е оштетена или уништена, според ОН.

Израел е обвинет за геноцид пред Меѓународниот суд на правдата. Привремената пресуда во јануари му нареди на Тел Авив да ги запре геноцидните дејствија и да преземе мерки за да се гарантира хуманитарна помош за цивилите во Газа.

AA
Популарни