Полицискиот синдикат се плаши дека бегалците ќе се обидат да го надополнат недостатокот на готовина со извршување на кривични дела / Photo: AA

Германскиот парламент Бундестаг одлучи дека во иднина на бегалците повеќе нема да им се плаќа готовина за покривање на нивните животни трошоци, туку ќе им издава банкарски картички, што има за цел да спречи трансфер на пари во странство или плаќање на шверцери на луѓе.

„Можете да платите за стоки и услуги со платежна картичка, но можноста за подигање готовина е ограничена и зависи од специфичните потреби“, рече министерката за внатрешни работи Ненси Фезер.

Таа рече дека главната причина за воведувањето на платежните картички е да се спречи трансферот на готовина во странство, на пример на членови на семејството или да се платат услугите на шверцерите на луѓе.

Сојузната влада минатата година ја договори оваа мерка со претставниците на сојузните покраини со надеж дека намалувањето на материјалните придобивки ќе ја намали и мотивацијата за бегалците да дојдат во Германија, чиј број минатата година повторно достигна рекордни вредности.

Полицискиот синдикат (БДП) ја критикуваше мерката, плашејќи се дека бегалците ќе се обидат да го надополнат недостатокот на готовина со извршување на кривични дела.

„Финансискиот притисок врз бегалците, на пример, да испратат пари дома за медицински потреби на членовите на семејството или последователно да плаќаат за услуги на шверцерите на луѓе, нема да исчезне со ова, и постои страв дека тие ќе се обидат да добијат готовина во други начини. Не смееме да ги туркаме во криминал оние кои се погодени од овие мерки“, рече претседателот на БДП, Јохен Конопке.

Претставниците на најголемата опозициска пратеничка група на Унијата ЦДУ/ЦСУ гласаа против воведувањето на платежната картичка бидејќи според нив мерките „не одат доволно далеку“.

Демократскиот сојуз побара месечниот износ на подигање готовина да биде ограничен на 50 евра.

Претставниците на Алтернатива за Германија го критикуваа овој закон, кој според нив е уште еден доказ дека сојузната влада ја промовира, а не ја ограничува илегалната миграција.

„За нас сè уште важи- германски пари за германските граѓани, а не за целиот свет“, рече пратеникот на АфД, Штефен Јаних.

Германскиот канцелар Олаф Шолц минатата година изјави дека целта на неговата влада е да ја намали „нередовната миграција“ и да ги зголеми депортациите.

TRT Balkan / агенции
Популарни