Мигрантскиот караван е меѓу најголемите од јуни 2022 година / Photo: AA

Мигрантскиот караван од илјадници луѓе од Централна Америка, Венецуела, Куба и Хаити во понеделникот го напушти јужниот дел на Мексико и се упати кон Соединетите држави, соопштија организаторите и официјалните лица, соочувајќи го Вашингтон со уште еден притисок на неговата јужна граница.

Околу 5.000 мигранти почнаа да пешачат од јужната граница на Мексико кон САД во понеделникот.

Мигрантите се пожалија дека обработката за бегалски или излезни визи трае предолго во главниот мексикански центар за обработка во градот Тапачула, во близина на границата со Гватемала.

Луѓето кои бараат такви визи често чекаат со недели или месеци без да можат да работат.

Мигрантите во понеделникот направија долга колона покрај автопатот, повремено придружувани од полиција, која е со нив за да ги спречи да го блокираат целиот автопат.

Мигрантскиот караван е меѓу најголемите од јуни 2022 година.

Ваквите каравани привлекоа многу поголемо внимание во 2018 и 2019 година.

Многу мигранти бегаат од сиромаштијата и политичката нестабилност во нивните матични земји, а оваа година рекорден број луѓе го преминаа регионот Дариенскиот расцеп кој ги поврзува Панама и Колумбија.

AA
Популарни