Гутереш ги повали напорите на првата дама на Туркије за „нула отпад“ / Photo: AA Archive

Генералниот секретар на Обединетите нации, Антонио Гутереш ги пофали напорите на турската прва дама Емина Ердоган за нула отпад, заблагодарувајќи и се за „нејзиното визионерско лидерство во критичните области како што е нула отпад“.

Во својата порака, Гутереш и се заблагодари на Туркије за домаќинот на настанот во соработка со Програмата за животна средина на ОН и UN-Habitat, велејќи: „Им благодарам на почитуваната Емине Ердоган, првата дама на Туркије, за нејзиното визионерско лидерство во критичните области како што е нула отпад.“, истакна Гутереш во видео пораката испратена на 30 март, на Меѓународниот ден на нула отпад кој е одржан во седиштето на ОН во Њујорк во сабота.

Гутереш, исто така, истакна дека Советодавниот одбор за нула отпад ги обединува партнерите од минатата година за да го реши ова критично прашање и да го направи нула отпад реалност.

„На сите нивоа, владите треба да инвестираат во програми за управување со отпад кои се фокусираат на повторна употреба, рециклирање, обновување и превенција на отпадот, градење на кружна економија која се однесува на исцрпувањето и управувањето со ресурсите“, рече тој.

„Глобалната заедница мора да се обедини како едно тело и да работи на потпишување правно обврзувачки договор за ставање крај на загадувањето со пластика на Денот на нула отпад.

Првата дама на Туркије го предводеше движењето за нула отпад во Туркије и помогна да прерасне во глобална иницијатива, што кулминираше со усвојувањето на резолуцијата на Генералното собрание на ОН во декември 2022 година со која се поддржуваат принципите за нула отпад.

Според ОН, Меѓународниот ден на нула отпад промовира одговорни модели на производство и потрошувачка и поттикнува промена кон пристапот на животниот циклус.

TRT World
Популарни