Хуманитарна катастрофа: Метеж во редовите за храна во Газа / Photo: AA

Палестинците во Појасот Газа сѐ повеќе се соочуваат со недостиг на храна поради израелските напади и опсадата на палестинската енклава.

Голем број Палестинци, меѓу кои многу и деца, секојдневно се во редовите за храна што ја делат хуманитарните организации.

Канцеларијата на Обединетите нации за координација на хуманитарните прашања (OCHA) објави дека 1,1 милион луѓе се изложени на екстремна несигурност за храна во Газа, каде што Израел го спречува влезот на хуманитарна помош.

Израел продолжува со воздушни, копнени и поморски напади врз Појасот Газа, дом на околу 2,3 милиони Палестинци.

Најмалку 32.490 Палестинци, главно жени и деца, се убиени од 7 октомври минатата година.

Околу 1,9 милиони Палестинци во Газа се раселени поради израелските напади.

Палестинците се борат од една страна со израелските напади, а од друга со гладот ​​кој секојдневно се продлабочува.

Се вели дека Палестинците, особено оние што живеат во северниот дел на Газа, се принудени да консумираат добиточна храна со мелење бидејќи не можат да најдат брашно.

OCHA-Палестина објави дека нема алтернатива за дистрибуирање доволно помош во храна за да се спасат животи, особено на северот од Појасот Газа.

„Повеќе од 1,1 милион луѓе во Газа се соочуваат со екстремна несигурност во храната“, додаваат тие.

AA
Популарни