Турскиот претставник ја истакна тековната хуманитарна криза во Газа и го осуди бруталниот напад / Photo: AA

Туркије остро ја критикува употребата на правото на вето во Советот за безбедност на ОН како пречка за вистинското место на Палестина меѓу народите.

„Туркије цврсто верува дека употребата на правото на вето во Советот за безбедност на ОН не треба да ги попречува легитимните аспирации на палестинскиот народ. Тоа не треба да биде ниту пречка за итен прекин на огнот“, истакна Ахмет Јилдиз, постојан претставник на Туркије во ОН на Генералното собрание.

Истакнувајќи го значењето на прашањето на вето од страна на постојана членка на Советот за безбедност на нацрт-резолуцијата за прием на Палестина во ОН, Јилдиз ја потврди „непоколебливата поддршка на Туркије за барањето на Палестина за полноправно членство во ОН“.

Тој ја повика меѓународната заедница итно да го реши палестинското прашање и да ги признае основните права на палестинскиот народ. Јилдиз жали за ќорсокакот во Советот, означувајќи го како сериозно назадување на основачките принципи на ОН и нивниот мандат за одржување на меѓународниот мир и безбедност.

Нагласувајќи го трајниот предизвик што го поставува палестинското прашање за мирот и безбедноста на Блискиот Исток, турскиот претставник ја истакна тековната хуманитарна криза во Газа и го осуди бруталниот напад и раселувањето на Палестинците.

AA
Популарни