Квадрилатерален состанок за Сирија на 15 и 16 март во Москва / Photo: AA Archive

Состанокот за Сирија на нивото на заменик министри за надворешни работи на Туркије, Русија, Иран и Сирија ќе се одржи во Москва, главниот град на Русија на 15 и 16 март, објавија турските дипломатски извори.

На состанокот ќе присуствуваат заменикот на турскиот министер за надворешни работи Бурак Акџапар, заменик на рускиот министер за надворешни работи Михаил Богданов, нивниот сириски колега Ајман Сусан и вишиот советник на иранскиот министер за надворешни работи Али Асгхар Каји.

Турскиот министер за надворешни работи, Мевлут Чавушоглу, минатата недела објави дека турската делегација ќе ја посети Москва поради технички разговори во пресрет на планираниот состанок на министрите за надворешни работи на Туркије, Русија, Иран и Сирија.

„Иранската страна исто така ќе присуствува на овој состанок. На состанокот ќе се извршат подготовките за состанокот на министрите за надворешни работи“, рече тогаш Чавушоглу на заедничката конференција за новинарите со иранскиот колега Хосеин Амир Абдолахиан во Анкара.

Турските, руските и сириските министри за одбрана одржаа состанок на 28 декември 2022 година во Москва за да разговараат за борбата против тероризмот во Сирија и договорија продолжување на трипартитните состаноци за да се воспостави стабилност во Сирија и поширокиот регион.

На прашањето за можно вклучување на Иран во преговорите, Туркије претходно наведе дека официјална Анкара би била „задоволна доколку Иран биде вклучен во процесот“.

Иако уште не е објавен датумот или локацијата, состанокот на министрите за надворешни работи ќе означи уште еден разговор на високо ниво од почетокот на граѓанската војна во Сирија во 2011 година.

TRT Balkan / агенции
Популарни