За време на масакрот, кој траеше 100 дена, беа убиени околу 800.000 Тутси и умерени Хути / Photo: Reuters

Францускиот претседател Емануел Макрон рече дека Франција и нејзините сојузници можеле да го запрат геноцидот во Руанда, но немаат волја да го сторат тоа.

Во видео пораката што ќе биде објавена во недела по повод 30-годишнината од геноцидот во Руанда, Макрон нагласи дека „кога започна фазата на целосно истребување на Тутсите, меѓународната заедница имаше средства да го знае тоа и да дејствува“, објавија локалните медиуми во четврток.

Тој рече дека неговата земја, „која можеше да го запре геноцидот со своите западни и африкански сојузници, немаше волја“ да го стори тоа.

Макрон, исто така, рече дека Франција стои покрај народот на Руанда во спомен на еден милион мажи, жени и деца кои беа мачени затоа што се родени како Тутси.

За време на неговата посета на Руанда во 2021 година, тој ја призна „одговорноста“ на Франција во геноцидот.

Тој нема да ја прифати поканата од претседателот на Руанда Пол Кагаме да ја посети земјата за да учествува на комеморативните настани по повод 30-годишнината од геноцидот.

Наместо тоа, францускиот министер за надворешни работи Стефан Сежурн и помладиот министер за поморски работи Ерве Бервил, кој е роден во Руанда, ќе присуствуваат на настаните.

Хуту екстремистите ја нападнаа малцинската етничка група Тутси по смртта на претседателот на Руанда, Јувенал Хабјаримана и неговиот колега од Бурунди Сиприен Нтаријамира во авионска несреќа на 6 април 1994 година.

За време на крвопролевањето, кое траеше 100 дена, беа убиени околу 800.000 Тутси и умерени Хути.

AA
Популарни