Молдавија домаќин на воена вежба со САД, Велика Британија и Романија / Photo: AA

Молдавија објави дека ќе биде домаќин на заедничка воена вежба во која ќе учествуваат единици на специјалните сили од Соединетите Американски Држави, Велика Британија и Романија.

„Вежбата ќе биде одржана во центрите за обука на Националната војска од 27 март до 7 април, а има за цел заедничка обука и размена на искуства меѓу војниците на молдавските, романските, американските и британските специјални сили, како и зголемување на нивото на интероперабилност меѓу контингентите што учествуваат“, се вели во соопштението на Министерството за одбрана на Молдавија.

Нагласено е дека специјалните сили на четирите земји ќе изведуваат напредно борбено гаѓање, како и вежби со падобран и обука за конкретни мисии.

Се додава дека Заедничката комбинирана размена на обука (JCET-2023) ќе се одржи „во согласност со планот за обука на Народната армија за 2023 година“.

Во соопштението се наведува дека воената опрема ќе биде преместена во центрите за обука на молдавската војска за да се користи за време на вежбите.

TRT Balkan / агенции
Популарни