ФБИ иницираше таен механизам за следење насочен кон муслиманите по терористичките напади врз САД од 11 септември 2001 година / Photo: AA

Советот за американско-исламски односи (ЦАИР), најголемата муслиманска организација за граѓански слободи во САД, го крена својот глас против негативното влијание на „списокот за следење на тероризмот“ на ФБИ врз муслиманската заедница во земјата.

Националниот заменик извршен директор на ЦАИР, Едвард Ахмед Мичел, изјави за Анадолу дека овој систем за надзор значително го попречува секојдневниот живот на муслиманите низ различни аспекти на општеството.

Американските муслимани „можеби ќе бидат подложени на дополнителни безбедносни проверки кога аплицираат за работа, кога се обидуваат да отворат банкарска сметка, кога се качуваат во авион. Можеби ќе треба да прескокнат преку дополнителни обрачи за да постигнат некоја од работите кои другите Американци можат многу лесно да ги направат без да се справуваат со сомнеж“, рече тој.

Мичел го истакна потеклото на списокот за следење, по терористичките напади врз САД од 11 септември 2001 година, кога ФБИ иницираше таен механизам за следење насочен кон муслиманите во земјата.

Тој додаде дека списокот содржи имиња на лица кои владата ги смета за сомнителни, иако тие не се обвинети за никакви кривични дела.

Ужасни последици

Списокот за следење „доведе до некои прилично ужасни работи“, рече Мичел, цитирајќи случаи кога невините американски муслимани наишле на сериозни нарушувања, вклучително и наметливо испрашување за нивните религиозни практики како „Колку пати на ден се молите?“ и „Што од тоа што прави имамот ти се допаѓа?"

„Тоа резултираше со еден случај во кој Американец додека возел повеќепати бил сопиран од локалната полиција, која го видела неговото име на списокот и му пришла со извадени пиштоли, загрозувајќи му го животот само затоа што е погрешно на оваа листа за следење“, рече тој.

Тој, исто така, потсети дека ова прашање повторно привлече внимание во јануари 2023 година, кога швајцарски хакер го изложи списокот за следење на интернет, откривајќи случаи на погрешни идентитети, вклучително и деца погрешно вклучени во листата поради сличности со имињата.

„Деца кои не можеле да извршат никакво кривично дело. Но бидејќи нивното име се совпаѓа со туѓото име, тие завршуваат на списокот. Исто така, од протекувањето на списокот за следење знаеме дека над 95% од имињата на списокот се имиња кои обично се поврзуваат со муслиманите. Тие го сочинуваат огромното мнозинство од имињата на оваа листа за следење“.

Мичел, исто така, истакна дека ваквото профилирање не само што ги загрозува индивидуалните слободи, туку и го продолжува расизмот и дискриминацијата во општеството.

„Минатата година добивме околу 5.000 поплаки на национално ниво поврзани со дискриминација и други прашања. Тоа всушност беше намалување за 23% во споредба со претходната година. Но, тоа е сепак голем број, од 5.000 Американци, во најмала рака кои имаат проблем, потенцијално затоа што се муслимани.Таа бројка е премногу висока“.

Продолжува борбата против списокот за следење

Како одговор на овие предизвици, ЦАИР почна правна крстоносна војна против списокот за следење на тероризмот на ФБИ, со цел да ги заштити граѓанските права на муслиманите во земјата, според Мичел.

Тој ја потврди нивната посветеност за спроведување на правдата за оние кои се неправедно цел на надзор, нагласувајќи ги тековните судски спорови, вклучително и клучниот случај во моментов пред Врховниот суд на САД.

Мичел, исто така, предупреди против обидите на владата да ги отфрли тужбите со отстранување на поединци од списокот за следење пред да се завршат правните постапки.

„Владата со тоа ја избегнува одговорноста за незаконски донесените одлуки“, рече тој.

И покрај овие пречки и без оглед на исходот, ЦАИР останува непоколеблив во својата потрага по правда преку континуирано застапување и правна акција, рече тој.

„Ние, секако, планираме да продолжиме да се бориме против списокот секаде каде што можеме пред судовите“, рече Мичел, сигнализирајќи ја непоколебливата посветеност на ЦАИР да ги поддржува правата во различни судови и достоинството на муслиманските Американци соочени со системска дискриминација.

AA
Популарни