Норвешкиот професор и лекар Мадс Гилберт, кој работеше во болницата Шифа 16 години / Photo: Reuters

Норвешкиот професор и лекар Мадс Гилберт, кој работеше во болницата Шифа 16 години, изјави дека „куќата на закрепнувањето е претворена во куќа на смртта“.

Тој го коментираше повлекувањето на израелската Армија од болницата Шифа, најголемиот медицински комплекс во Појасот Газа.

Гилберт потсети дека Израел ја уништи болницата Шифа, која имаше 700 кревети и беше најважниот медицински комплекс во Газа.

Тој потсети и дека комплексот е изграден во периодот на британскиот мандат.

„Куќата на исцелување“, наречена Шифа, е претворена во „куќа на смртта“ од Израел и САД, запалена, претворена во урнатини и претворена во гробница за пациентот, медицинскиот персонал, роднините и бегалците“, напиша Гилберт на платформата на социјалната мрежа Х.

Тој нагласи дека ова е јасен симбол на бездушната и зла колонијална окупациска политика на Израел, чија цел е уништување на палестинскиот народ, неговите социјални институции и животи.

„Владите на Соединетите Американски Држави, Европската Унија и Обединетото Кралство треба да се срамат од нивната поддршка за израелските воени злосторства и злосторства против човештвото. Никогаш не заборавајте го геноцидот во Газа и неговите извршители“, рече норвешкиот лекар.

Израел денеска објави дека се повлекува од најголемиот медицински комплекс во Појасот Газа, болницата Шифа и неговата околина, по нападите што почнаа на 18 март и траеја 14 дена.

За време на 14-дневните напади, израелската Армија уби повеќе од 200 Палестинци во и околу болницата Шифа и притвори повеќе од 900 Палестинци.

AA
Популарни