Во израелските напади врз Појасот Газа од 7 октомври загинаа 33.482 Палестинци / Photo: AA

Хамас рече дека она што Израел не може да го постигне со напади и геноцид во текот на шест месеци, не може да го постигне со употреба на виша сила или апсурдни преговори.

Членот на Политичкото биро на Хамас, Басим Наим, даде писмена изјава во врска со индиректните преговори што се водат во Каиро, главниот град на Египет, за прекин на огнот и размена на затвореници со Израел.

Наведувајќи дека дел од разговорите во Каиро се насочени кон постигнување договор за прекин на огнот, Наим рече: „На тој начин ќе имаме доволно време и безбедност да собереме конечни и попрецизни податоци за израелските затвореници. Бидејќи тие се држат на различни места од различни групи. Некои од нив загинаа заедно со нашите луѓе и се под урнатините“.

Наим изјави дека „она што Израел не можеше да го постигне со напади и геноцид во последните шест месеци, не може да го постигне со виша сила или апсурдни преговори“.

Во израелските напади врз Појасот Газа од 7 октомври загинаа 33.482 Палестинци, меѓу кои најмалку 14.500 деца и 9.560 жени, а беа ранети 76.049 луѓе.

Под урнатините и покрај патот има уште мртви, но поради попречување на израелските војници, медицинските тимови и службениците за цивилна заштита не можат да стигнат до телата.

AA
Популарни