Франциск исто така ги посочи можните негативни последици / Фото: AFP

Во обраќањето на сесијата посветена на вештачката интелигенција, папата Франциск подвлече дека ВИ означува „вистинска когнитивно-индустриска револуција“ која ќе доведе до „комплексни епохални трансформации“, информира официјалната прес агенција на Ватикан.

Tрансформациите имаат потенцијал да бидат корисни преку демократизирање на пристапот до знаење, унапредување на научното истражување и намалување на напорната работа, рече Папата Франциск.

Франциск исто така ги посочи можните негативни последици како што се предизвикување поголема неправда меѓу напредните и земјите во развој или помеѓу доминантните и угнетените општествени класи.

Папата, исто така, подвлече дека алгоритмите што ги користи вештачката интелигенција за да произведе резултати не се „ниту објективни, ниту неутрални“.

„Алгоритмите можат да ги испитаат реалностите само формализирани во нумерички термини“, рече Папата Франциск.

Понатаму, тој нагласи дека вештачката интелигенција секогаш се обликува од светогледот на оние кои ја измислиле и развиле.

„Наспроти оваа позадина, она што е потребно е развој на алгор-етика, низа глобални и плуралистички принципи кои се способни да најдат поддршка од културите, религиите, меѓународните организации и големите корпорации“, забележа Папата.

AA
Популарни