Пазарот за вселенски туризам ќе се зголеми за 29 отсто до 2029 година

Се очекува пазарот на вселенски туризам да се зголеми за 29 отсто до 2029 година, се вели во новиот извештај на истражувачкиот центар со седиште во Туркије.

Вкупните приходи од пазарот на вселенски туризам се очекува да се зголемат на 4 милијарди долари до 2030 година, се вели во извештајот на Центарот за стратегии и истражувања за туризам (TURSAM).

Вселенскиот туризам нуди симулации и искуства базирани на земјата.

Пред да започнат вселенска тура, учесниците треба да направат едукативни и фитнес тестови.

Вселенскиот турист се разликува од астронаутот бидејќи патува заради забава, а не за професионални активности.

Постојат два начина да се патува во вселената: летови со ниска орбита на Земјата и суборбитални летови.

Орбиталните вселенски летови во моментов се можни само со руското вселенско летало „Сојуз“.

Русија го лансира „Сојуз“ во вселената за да обезбеди резерви за Меѓународната вселенска станица двапати годишно за само две лица.

Во моментов, нема вселенско летало за суборбитални летови. Сепак, американскиот производител на ракетни мотори XCOR развива вселенски бродови „SpaceShipTwo“ за вакви летови што се дизајнирани да носат шест патници во вселената истовремено.

Трошоците за патување во вселената со „SpaceShipTwo“ се 200.000 долари по лет. Повеќе од 200 луѓе платиле однапред за да летаат со овој вселенски брод.

Во понудата ќе има и вселенски хотел. Вселенскиот хотел „Orion Span“ има намера да биде првиот луксузен вселенски хотел во орбитата на 200 милји над површината на Земјата.

Трошоците за престој во првиот вселенски хотел, каде што има луксузно сместување за шест лица, од кои две сместување за екипаж и четири за гости, ќе почнуваат од 9,5 милиони долари по лице.

Сите овие претпријатија се основани не само за вселенски туризам туку и за целите на истражување на вселената и за научно истражување.

Бидејќи е прилично скапо да се развие постојната технологија, планот е да се заработат пари преку туризам.

TRT Balkan / агенции
Популарни