Над 20 земји имаат изразено интерес да се приклучат на блокот економии во развој, во кој членуваат Бразил, Русија, Индија, Кина и ЈАР / Photo: Reuters

Египет, Етиопија, Иран, Саудиска Арабија и Обединетите Арапски Емирати потврдија дека се приклучуваат на блокот БРИКС откако беа поканети минатата година, изјави во средата јужноафриканскиот министер за надворешни работи Наледи Пандор.

Петте земји беа поканети заедно со Аргентина на самитот во Јоханесбург, Јужноафриканска Република, во август да се приклучат на блокот Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка.

Членките велат дека овој потег ќе помогне да се промени светскиот поредок што тие го сметаат за застарен.

Аргентина официјално ја одби поканата за членство во БРИКС.

„Што се однесува до потврдите за БРИКС, пет од шесте земји ги потврдија. Тоа се Саудиска Арабија, ОАЕ, Етиопија, Иран... и Египет“, рече Пандор на прес-конференција во средата.

„Аргентина напиша писмо за да посочи дека нема да го исполни ова барање на претходната администрација да стане полноправна членка на БРИКС и ја прифаќаме нејзината одлука“, додаде тој.

TRT Balkan / агенции
Популарни