Израел е главно загрижен дека САД и Обединетото Кралство, нивните два најсилни поддржувачи на меѓународната сцена ќе ги повлечат своите одлуки за стопирање на финансирањето на агенцијата / Photo: Reuters

Врвните функционери во Израел го признаа неуспехот на израелската саботажна кампања против меѓународното финансирање на Aгенцијата на ОН за палестински бегалци (УНРВА), објави израелскиот весник Харец.

„Неколку земји објавија во текот на изминатите неколку недели дека ќе го обноват финансирањето на УНРВА кое го замрзнаа на почетокот на војната против Газа, како резултат на израелските тврдења дека организацијата соработува со палестинската група Хамас, објави весникот.

„Во последниве денови, израелската кампања против УНРВА доби серија удари, вклучително и најава од Германија, еден од главните поддржувачи на Израел, за нејзината намера да продолжи со финансирањето на агенцијата, откако го замрзна минатиот јануари“.

Одлуката на Германија дојде откако поранешната француска министерка за надворешни работи Катрин Колона во понеделникот ги објави резултатите од истрагата спроведена на барање на генералниот секретар на ОН Антонио Гутереш за израелските наводи за вмешаност на 12 вработени на УНРВА во нападот на Хамас на 7 октомври.

Неутралноста на УНРВА „Израел допрва треба да обезбеди докази за неговите наводи за поврзаност на персоналот на УНРВА со Хамас“, откри Независната истражна група.

Извештајот на групата вклучуваше опсежни теренски посети и ангажман со различни засегнати страни низ неколку региони. Групата, предводена од Колона, ја започна својата работа на 13 февруари и ја расветли истрагата за почитувањето на принципот на неутралност од страна на УНРВА.

Велејќи дека УНРВА има имплементирано бројни механизми и процедури за одржување на хуманитарните принципи, извештајот особено ја нагласува неутралноста на агенцијата.

Харец објави дека „политичките извори во Израел во разговорите со странски дипломати во последните денови признале дека Ерусалим не успеал да влијае на извештајот на начинот на кој се надевал и дека е јасно по објавувањето на извештајот дека другите земји ќе се приклучат на Германија и ќе го обноват финансирање на агенцијата“.

„Досега, најважните земји кои веќе одлучија да го обноват финансирањето на УНРВА- Франција, Канада, Австралија, Шведска, Норвешка, Шпанија и Јапонија го сторија тоа пред објавувањето на извештајот на Колона. Израел е главно загрижен дека САД и Обединетото Кралство, нивните два најсилни поддржувачи на меѓународната сцена ќе ги повлечат своите одлуки за стопирање на финансирањето на агенцијата на ОН, според Харец.

Весникот цитираше израелски функционер вклучен во политичките напори за запирање на финансирањето на агенцијата, кој рече дека „неуспехот не е во областа на односите со јавноста и комуникациите, туку произлегува од недостатокот на убедлива алтернатива на УНРВА“.

Според овој функционер, чие име весникот не го откри, „Израел успеал да покрене сомнеж за УНРВА меѓу своите пријатели ширум светот, но не ѝ претставил соодветни алтернативи на агенцијата“.

Случајот на Израел не е убедлив Харец, исто така, цитираше дипломат од една од европските земји што го продолжи финансирањето на УНРВА, кој вели дека одлуката на неговата влада се должи на две причини.

Дипломатот, чиј идентитет весникот не го откри, објасни дека „доказите презентирани од Израел (во рамките на неговите обвинувања против УНРВА) не се убедливи и не докажуваат доволно дека станува збор за широко распространет феномен“.

„Како што хуманитарната ситуација во Газа се влоши во последните месеци, стана јасно дека нема непосредна алтернатива на УНРВА“, додаде тој.

Тој нагласи дека „постои консензус меѓу земјите од ЕУ дека поддршката за УНРВА треба да продолжи во сегашната ситуација, и покрај тврдењата на Израел“. УНРВА беше спречен да ја врши својата работа од јануари, кога Израел обвини неколку свои вработени дека се вмешани во Хамас.

Поради истрагата за тврдењата, неколку земји го прекинаа финансирањето на агенцијата, што нанесе најголема штета на за населението во Газа која не ја доби храна и помош од УНРВА.

Најмалку 18 земји првично го суспендираа финансирањето на агенцијата поради обвинувањата. УНРВА беше создадена од Генералното собрание на ОН пред повеќе од 70 години за да им помогне на Палестинците кои беа насилно раселени од нивната земја.

Агенцијата обезбедува клучна поддршка за милиони палестински бегалци во опколената Газа, Западниот Брег, Јордан, Либан, Сирија и други области каде што живеат голем број регистрирани Палестинци.

TRT World
Популарни