Руте: Треба да размислиме какви чекори да преземеме за да ги зајакнеме врските со Туркије / Photo: AA

Холандскиот премиер Марк Руте смета дека зајакнувањето на односите на ЕУ со Туркије е значајно и дека на следниот состанок на Советот на ЕУ ќе се разговара за ова.Тој ја истакна клучната улога на Анкара како геополитички актер во регионот и пошироко.

„Туркије е геополитички актер со големо влијание во регионот и пошироко. Таа е сојузник на НАТО и партнер во широк опсег на области. Примерите вклучуваат антитероризам, безбедност, климатски промени и енергија, економија и миграција. Важно е за ЕУ и Холандија да одржуваат добри односи со Туркије. Затоа, добро е да погледнеме какви чекори можеме да преземеме за да ги зајакнеме нашите врски “, напиша вчера Руте на X.

Холандскиот премиер исто така ја истакна итната потреба за решавање на ситуацијата околу нападот на Иран врз Израел.

Тој ја нагласи важноста од истражување на мерки за да се осигура дека Иран и групите поврзани со Иран се воздржуваат од понатамошни непријателски дејства против Израел.

„Деескалацијата е од суштинско значење за безбедноста на поширокиот регион на Блискиот Исток“, додаде холандскиот премиер.

На состанокот на Советот на ЕУ според Руте ќе се разговара и за тековната руско-украинска војна.

„Во последниве недели, Русија ги гаѓаше градовите и енергетската инфраструктура на Украина со постојан налет на ракетни и беспилотни летала. Затоа на Украина и треба поголема воена поддршка, особено противвоздушна одбрана“, рече тој.

Економските прашања, исто така, ќе бидат истакнати во дискусиите.

Руте го истакна значењето на робусната економија на ЕУ, наведувајќи ја нејзината улога во зајакнувањето на геополитичката положба на блокот и намалувањето на зависноста од надворешните актери.

Тој ја истакна важноста на единствениот пазар како примарен двигател на растот и просперитетот во ЕУ.

TRT Balkan / агенции
Популарни