Претставникот на САД, исто така, истакна дека насилството и едностраните акции не можат да го решат конфликтот, а преговорите се патот кон траен мир / Photo: AA

Делегацијата на САД во средата ја поддржа воената офанзива на Израел на окупираните палестински територии и го повика Меѓународниот суд на правдата „внимателно да ги одмери“ своите препораки.

Американскиот претставник Ричард Висек, за време на јавните расправи во Хаг, најчесто ги оправдуваше воените активности на Израел во регионот и рече: „Секое движење насочено кон повлекување на Израел од Западниот Брег и Газа бара да се земат предвид многу реалните безбедносни потреби на Израел. Ние сите бевмепотсетени на тие безбедносни потреби на 7. октомври и тие опстојуваат“.

Тој изрази жалење што „тие потреби беа игнорирани од многумина од учесниците во тврдењето како Судот треба да ги разгледа прашањата што му се поставени“, и што позицијата на САД беше доведена во прашање.

„Во однос на времетраењето, меѓународното право не наметнува конкретни временски ограничувања за окупацијата. Сепак, воената окупација е привремена мерка за управување со територија под контрола на вооружените сили“, оправда тој.

Според Висек „во оваа смисла, како што сугерираат некои учесници, нема да биде погодно постигнување на воспоставената рамка да се издаде мислење кое повикува на еднострано, итно и безусловно повлекување на Израел. Тоа не ги зема предвид легитимните безбедносни потреби на Израел“.

Висек истакна дека САД се поодлучни „итно да се постигне конечен мир, кој вклучува целосна реализација на палестинското самоопределување“, по тековните непријателства и „страдањето на Палестинците во Газа и насилството на Западниот Брег“.

И покрај поддршката за „безбедносните потреби“ на Израел, Висек исто така ја нагласи потребата од решение со две држави.

„Сегашната криза ја илустрира виталната потреба да се постигне овој мир, овој конечен мир со палестинска држава која живее сигурно и безбедно покрај безбеден Израел, целосно интегриран во регионот“, рече тој понатаму.

Висек, исто така, истакна дека насилството и едностраните акции не можат да го решат овој конфликт, а „преговорите се патот кон траен мир“.

Американскиот претставник, сепак, го повика МСП „внимателно да ги одмери“ своите совети.

„Предизвикот за Судот е како да ги даде своите препораки на начин што ќе ја промовира рамката наместо да ја нарушува нејзината рамнотежа, што потенцијално ќе ја отежне можноста за преговори. Од овие причини, со почит го охрабруваме Судот внимателно да ги калибрира своите совети во оваа постапка, да го поддржи и промовира конечното остварување на мирот и стабилноста во воспоставената рамка на ОН утврдена во резолуциите 242 и 338 на Советот за безбедност“, заклучи тој.

Јавните расправи започнаа во понеделникот во Хаг по барањето на Генералното собрание на ОН за советодавно мислење за правните последици кои произлегуваат од политиките и практиките на Израел на окупираната палестинска територија, вклучувајќи го и Источен Ерусалим.

Колумбија, Куба, Египет, Обединетите Арапски Емирати и САД ги презентираа своите аргументи на првата сесија во средата.

Јужноафриканската република поднесе случај за геноцид против Израел до МСП кон крајот на декември и побара од него итни мерки за да се стави крај на крвопролевањето во Газа, каде што повеќе од 29.000 Палестинци беа убиени од 7 октомври.

Судот во јануари му нареди на Израел да ги преземе „сите мерки во негова моќ“ за да спречи акти на геноцид во Газа, но не нареди прекин на огнот.

Исто така, му нареди на Израел да преземе „итни и ефективни“ мерки за да овозможи обезбедување на итно потребните основни услуги и хуманитарна помош во Појасот Газа.

И покрај меѓународните негодувања, Израел сега планира копнена инвазија на Рафах, кој има околу 1,4 милиони бегалци.

AA
Популарни