Оваа меѓународна организација повика на итна акција за спасување животи / Photo: AA

Групацијата на Светската банка соопшти дека над половина од населението во Појасот Газа е на работ на глад, меѓу кои и децата и постарите лица.

Оваа меѓународна организација повика на итна акција за спасување животи.

„Ние ѝ се придружуваме на меѓународната заедница во повикувањето на итен, бесплатен и непречен пристап до медицински материјали, храна и неопходни услуги за живот преку сите расположливи средства со брзина и размер за луѓето во Газа“, се вели во соопштението.

Бордот на директори на Групацијата на Светската банка во декември одобри заложба од 35 милиони долари во средства за развојните партнери кои се активни во Газа, вклучително и за Фондот за деца при ОН (УНИЦЕФ), Светската програма за храна (WFP) и Светската здравствена организација (СЗО).

Овие средства вклучуваат пакет од 10 милиони долари до Светската програма за храна (WFP) за купување пакети со храна и ваучери за да стигнат до околу 377.000 луѓе.

Израел започна смртоносна воена офанзива врз Појасот Газа по нападот на палестинската група на отпорот Хамас во октомври минатата година.

Повеќе од 31.800 Палестинци, претежно жени и деца, оттогаш се убиени во Газа, а речиси 74.000 се повредени.

Според Обединетите нации, израелската војна предизвика 85 отсто од населението на Газа внатрешно да се раселат поради осакатувачката блокада на храната, чистата вода и лековите, додека 60 отсто од инфраструктурата на енклавата се оштетени или уништени.

Израел е обвинет за геноцид пред Меѓународниот суд на правдата. Привремената пресуда во јануари му нареди на Тел Авив да се погрижи неговите сили да не вршат акти на геноцид и да гарантираат дека ќе се обезбеди хуманитарна помош за цивилите во Газа.

AA
Популарни