ТРТ шпански започнува со Самитот на шпанската радиодифузија во Истанбул / Photo: TRT World

Турскиот државен радиодифузер, Турската радио и телевизија (ТРТ), ќе биде домаќин на првиот самит за емитување на земјите од шпанско говорно подрачје на ТРТ и започнувањето на ТРТ Еспањол (шпански) во Истанбул на 25-26 април, за да го промовира гласот на земјата на глобално ниво.

На самитот ќе биде промовирана шпанската платформа за дигитални вести ТРТ, што ќе го означи нејзиниот официјален влез во емитувањето.

Присутните ќе бидат 17 генерални директори, 21 новинар и 16 директори од 18 земји од шпанско говорно подрачје, како што се Шпанија, Мексико, Колумбија, Аргентина, Перу, Венецуела, Гватемала, Еквадор и Боливија.

Покрај тоа, на самитот ќе учествуваат и 40 студенти од Латинска Америка и Шпанија кои студираат во Туркије.

Самитот ќе започне со работилница за новинари од земјите што зборуваат шпански на 25 април. Работилницата, насловена како „Меѓународно новинарство“, ќе се фокусира на теми како што се непристрасното новинарство, очекувањата на јавноста, меѓународните односи и политичкото влијание на медиумите, охрабрувачки дискусии и размени на идеи.

Панел теми на самитот

На 26 април ќе биде пуштена во употреба новата платформа за дигитални вести, ТРТ Шпански.

Настанот ќе започне со воведни говори на директорот за комуникации на Претседателството Фахретин Алтун и генералниот директор на ТРТ Мехмет Захид Собачи.

По лансирањето на ТРТ Шпански, на 26 април попладне ќе се одржат различни панели со искусни говорници.

Ќе се организираат панели со следниве наслови: „Зајакнување на меѓусебното разбирање преку ТВ серии: Туркије и земји од шпански јазик“, „Односи со земјите од турско-шпанско говорно подрачје од перспектива на јавниот радиодифузен сервис: Заедничка визија и можни идни предизвици“. и „Променливото лице на глобалниот тек на вести: засилување на гласот на земјите што зборуваат шпански за глобално разбирање и еднаквост“.

Поврзување на културните сфери

Под слоганот „Местото каде што луѓето се важни“, ТРТ шпански има за цел да спои две културни сфери со независна визија за вести, претставувајќи ги глобалните настани со единствена перспектива.

Каналот ќе објавува вести и содржини прилагодени на публиката што зборува шпански, примарен јазик што се зборува во повеќе од 20 земји низ светот.

Дополнително, платформата ќе собере над половина милијарда луѓе, истакнувајќи ги разликите, културите, иновациите и богатството преку уникатни приказни. Овој силен глас ќе одекне од Туркије низ Латинска Америка, Шпанија и светот.

TRT World
Популарни