Туркије ќе спроведе остри мерки против Израел поради војната во Газа / Photo: AA

Туркије ќе спроведе серија мерки против Израел кој се обидува да ја попречи поддршката и помошта на Анкара за Палестина, изјави директорот за комуникации на земјата Фахретин Алтун.

„Многу активности спроведени на национално и на меѓународно ниво од нашата Дирекција за комуникации, други институции и организации се доказ за овој став“, рече Алтун во X пост доцна во понеделникот.

Туркије е една од најпринципиелните и најхуманитарните земји за Палестина, рече тој, додавајќи „Од 7 октомври, Туркије ги разоткри лагите на Израел, обидувајќи се да ја долови вистината и како меѓународните медиумски организации играат во уцената на Израел“.

Алтун рече дека неговата земја се залага за праведните и легитимни барања на Палестинците, особено во последните 20 години, а особено од 7 октомври.

„Туркије го признава постоењето на суверена, независна и територијално интегрална палестинска држава со главен град во Источен Кудс (Источен Ерусалим) во границите од 1967 година како неопходен услов и силно го брани тоа на сите меѓународни платформи“, рече тој.

Во последниве денови, Туркије беше соочена со активности за дезинформација, особено во однос на трговијата, од одредени кругови, со цел да се создаде лажен впечаток дека Анкара не ја поддржува Палестина.

Алтун рече дека главната цел на оние кои се вознемирени од ставот на Туркије против тековните масакри во Палестина и опколената Газа е да ја таргетираат неговата земја и влада.

„Најсоодветниот одговор на овие напори, кои никој со правичност и разумност не може да ги прифати, е немилосрдната борба на Туркије за Палестина“, рече тој.

„Сакаме уште еднаш да ги потсетиме оние кои ја таргетираат Туркије и оние кои свесно или несвесно ѝ служат на оваа злонамерна кампања дека од 7 октомври Туркије покажа најчесен и најефикасен став со својата држава и народ против геноцидот на Израел на сите полиња.

Хуманитарна помош за Газа Алтун, исто така, ги нагласи тековните напори на Туркије за доставување хуманитарна помош до луѓето во Газа, кои се борат од почетокот на бруталните напади на Израел.

„Туркије испорача приближно 42.000 тони хуманитарна помош во Газа досега“, рече Алтун.

Тој, исто така, ја подвлече важноста на работата на неговиот директорат во разоткривањето на израелските дезинформации. „Оние кои прибегнуваат кон секакви лаги преку сите конвенционални и нови медиумски алатки за да го оцрнат ставот на Туркије, треба да знаат дека Туркије е секогаш со своите палестински браќа и сестри и ќе продолжи да ги поддржува без оглед на околностите“.

TRT World
Популарни