Туркије го предводи глобалното движење на Меѓународниот ден за нула отпад / Photo: AA

Под водство на првата дама Емине Ердоган, Туркије денес, на Меѓународниот ден за нула отпад, е на чело на глобалното движење за нула отпад, истакна турското Министерство за надворешни работи.

Денес, кога светот по втор пат го одбележува Меѓународниот ден на нула отпад, Туркије стои на чело на длабоката трансформација кон „позелен и почист свет“, соопшти Министерството преку платформата Х.

Луѓето низ светот се повикани да преземат мали, но влијателни акции за да придонесат кон иницијативата за нула отпад, велејќи „не на пластиката за еднократна употреба и да на рециклирањето и одржливите производи“, додава Министерството.

„Водството на Туркије во ова движење ја нагласува посветеноста на нацијата кон грижата за животната средина и поставува инспиративен пример за земјите низ светот“, се истакнува.

Првата дама го предводи движењето за нула отпад во Туркије и помогна тоа да прерасне во глобална иницијатива, што кулминираше со усвојувањето на резолуција во Генералното собрание на Обединетите нации во декември 2022 година за поддршка на принципите за нула отпад.

AA
Популарни