Туркије спаси 80 нерегуларни мигранти вратени од Грција / Photo: AA

Туркије спаси 80 нерегуларни мигранти турнати во турските територијални води од грчките сили во Егејско Море.

Екипите на турската крајбрежна стража утврдија присуство на нерегуларни мигранти на два гумени чамца во близина на брегот на областа Ајваџик во областа Чанаккале.

Откако биле изнесени на брегот, мигрантите биле однесени во провинциската управа за миграција за неопходни процедури.

Туркије и глобалните групи за човекови права постојано ја осудуваат нелегалната практика на Грција на потиснување на нерегуларните мигранти, велејќи дека тоа ги крши хуманитарните вредности и меѓународното право со загрозување на ранливите животи.

Туркије беше клучна транзитна точка за нерегуларните мигранти што сакаат да преминат во Европа за да започнат нови животи, особено оние што бегаат од војна и прогон.

TRT Balkan / агенции
Популарни