Од вкупно 74 амбулантни возила дозволени да влезат во Газа, седум биле донирани од Туркије / Photo: AA

Според официјалните податоци, Туркије обезбедува повеќе помош за опколената Палестина Газа од речиси која било друга земја во светот.

Цели 19 отсто од помошта што доаѓа во Газа дојде од Туркије, и покрај континуираните блокади на Израел и ограничените дозволи за влез за помош, што ја прави втора по Обединетите Арапски Емирати, кои обезбедија 27 отсто од помошта, соопшти Координацијата на владините активности на териториите (ЦОГАТ) во четвртокот.

По Туркије следуваат Саудиска Арабија со 18 отсто и Катар со 8 отсто, покажуваат податоците на веб-страницата на ЦОГАТ, која е поврзана со израелското Министерство за одбрана.

Од вкупно 74 амбулантни возила дозволени да влезат во Газа, седум биле донирани од Туркије.

Турција, Египет и ОАЕ, исто така, ја координираа евакуацијата на 3.204 пациенти и повредени лица, заедно со 725 придружници, од Газа на лекување во странство.

Анкара продолжи да обезбедува сеопфатна хуманитарна помош за Газа во координација со Каиро од почетокот на актуелната израелска офанзива минатиот 7 октомври.

Покрај тоа, Туркије продолжува да им помага на пациентите и повредените луѓе кои не можат да пристапат до здравствена заштита поради континуираните напади на Израел врз Газа, во кои загинаа околу 32.000 луѓе.

TRT World
Популарни