Започна гласањето на локалните избори во Туркије / Photo: AA

Започна гласањето на локалните избори во Туркије на кои се избираат градоначалници на градови, градоначалници на области и други локални функционери со мандат во следните пет години, вклучително и во градовите Истанбул, Анкара и Измир.

Гласањето започна во 7 часот по локално време и ќе продолжи до 16 часот во 32 источни провинции, а во останатите провинции избирачките места беа отворени во 8 часот и затворени во 17 часот.

На локалните избори на 31 март, повеќе од 61 милион гласачи низ целата земја имаат право да го дадат својот глас на над 200.000 избирачки места со кандидати од 34 политички партии кои се натпреваруваат.

Главните конкурентски партии се владејачката Партија на правдата и развојот (АК), главната опозициска Републиканска народна партија (ЏХП), Партијата за националистичко движење (МХП), Добра партија (ИЈИ) и Демократската партија на народите (ДЕМ). Околу 1,32 милиони млади луѓе ќе гласаат за прв пат.

Гласачкото ливче за Истанбул има 49 кандидати.

Над 1.000 мобилни гласачки кутии ќе бидат поставени за гласачите кои поради болест или инвалидитет не можат да патуваат до гласачките места.

На денот на изборите, строго ќе се забрани продажбата и консумирањето на секаков вид алкохолни пијалоци на сите места за послужување алкохол и јавни места од 6 до 12 часот.

На радио станиците и радиодифузните медиуми им е забрането да даваат вести, предвидувања или коментари за резултатите од изборите или изборите до 18 часот (15:00 GMT).

Од 18 до 21 часот (15:00-18:00 GMT), емитувањата поврзани со избори може да користат само вести и објави од Врховниот изборен совет (YSK).

TRT Balkan / агенции
Популарни