Преговорите се започнати и ќе бидат долги, тешки и сложени  / Фото: AA

Израелските медиуми објавија дека преговорите за постигнување договор за размена на заробеници меѓу Тел Авив и Хамас официјално започнале со пристигнувањето на израелската делегација во Катар.

Според весникот „Једиот Ахронот“, преговорите за размена на затвореници меѓу Хамас и Тел Авив официјално започнале со пристигнувањето на израелската делегација предводена од шефот на Мосад, Давид Барнеа, во Доха.

Барнеа, шефот на Мосад, денес ќе се врати во Израел, а израелскиот работен тим на високо ниво, составен од претставници на Мосад, Воената разузнавачка служба (АМАН) и Агенцијата за внатрешна безбедност Шин-Бет (Шабак), ќе остане во Катар неколку дена.

Според информациите, неименуван израелски функционер изјавил дека преговорите се започнати и ќе бидат долги, тешки и сложени, за кои е потребно многу трпение.

Во вестите на израелскиот приватен телевизиски канал Канал 12 е објавено дека преговорите се одвивале во хотел во приватен комплекс во Доха.

Во вестите е наведено дека постои коридор што ја дели просторијата на израелските претставници од просторијата на претставниците на Хамас и дека не се очекува тие да се сретнат, а меѓу двете простории за време на разговорите ќе се движат катарски и египетски посредници.

Според извештајот, неименуван израелски функционер рекол дека разговорите би можеле да траат околу две недели.

Официјалниот претставник рече дека претставниците на Хамас во Катар нема да донесат одлука, но дека Јахја Синвар, лидерот на Хамас во Газа, ќе донесе одлука и дека за секоја точка на напредок ќе бидат потребни од 24 до 36 часа за да се добие одговорот на Синвар.

На 14 март Хамас објави дека до посредниците во Катар и Египет доставил предлог за договор за прекин на огнот и размена на затвореници со Израел.

Канцеларијата за медиуми на израелскиот премиер изјави дека барањата на Хамас во последната понуда се „ирационални“.

AA
Популарни