Заврши гласањето на локалните избори во Туркије / Photo: AA

Заврши гласањето низ Туркије за локалните избори во земјата. Гласачките места беа отворени во осум часот по локално време (05:00 GMT) и затворени во 17:00 часот (14:00 GMT) во поголемиот дел од земјата.

Поради сезонските услови и времето на зајдисонце во март, Врховната изборна комисија ги помести часовите за гласање еден час понапред во 32-те источни провинции. Во тие источни провинции, времето на гласање беше од седум часот по локално време до 16:00 часот (13:00 GMT).

Кандидатот за градоначалник на Истанбул од владејачката партија АК, Мурат Курум, ги повика сите граѓани да го дадат својот глас и да ги заштитат гласачките кутии.

„Ги повикувам сите граѓани да го дадат својот глас и да ги заштитат гласачките кутии. Нека одат да го дадат својот глас и да ги зачуваат гласачките кутии“, рече Курум, откако го даде својот глас со своето семејство, Курум даде изјави за медиумите по излегувањето од гласачкото место. Тој изрази благодарност до граѓаните што го пречекаа како нивен брат и дете додека ги сподели своите проекти и соништа со жителите на Истанбул во изминатите три месеци.

„Посакувам нашиот глас да донесе добрина на Истанбул, нашата земја и нашата нација“, рече тој.

Истанбулскиот градоначалник Екрем Имамоглу го даде својот глас во Бејликдузу.

„Се надевам дека ќе се помириме со резултатот од гласачките кутии што ќе произлезат од изборите со нашите 16 милиони луѓе. Се разбира, доколку имаме авторитет, се надеваме дека ќе продолжиме да му служиме на нашиот град на најдобар можен начин во следните 5 години. " Изјавувајќи дека во покраинскиот штаб на неговата партија ќе ги следи случувањата поврзани со изборите, изрази желба процесот да заврши непречено.

Локалните избори „ќе го означат почетокот на нова ера во нашата земја“, изјави турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган откако го даде својот глас во Истанбул заедно со првата дама Емине Ердоган.

Ердоган чија политичка кариера започна како градоначалник на Истанбул во 1994 година ги спомна и минатогодишните тешки парламентарни и претседателски избори и се надева дека „тие ќе бидат инструментални за почетокот на новата ера, новиот век во нашата земја“.

По гласањето во градската област Ускудар, Ердоган ја истакна важноста од учество на изборите, повикувајќи ги сите граѓани кои ги исполнуваат условите „да излезат и да го направат својот избор“.

Гласањето започна низ цела Туркије во неделата за да се изберат градоначалници на градови, градоначалници на области и други локални функционери кои ќе служат во следните пет години, вклучително и во жестоко спорните градови Истанбул, Анкара и Измир.

Гласањето започна во 7 часот по локално време и траеше до 16 часот во 32 источни провинции, а во останатите провинции избирачките места беа отворени во 8 часот и затворени во 17 часот. На локалните избори кои се одржуваат денес на 31 март, повеќе од 61 милион гласачи низ целата земја имаат право да го дадат својот глас на над 200.000 избирачки места со кандидати од 34 политички партии кои се натпреваруваат.

Главните конкурентски партии се владејачката Партија на правдата и развојот (АК Партија), опозициската Републиканска народна партија (ЏХП), Партијата за национално движење (МХП), Добра партија (ИЈИ) и Демократската партија на народите (ДЕМ).

Гласачите можат да гласаат само за кандидати за функции во нивните области.

Околу 1,32 милиони млади луѓе ќе гласаат за прв пат. Во гласачкото ливче за Истанбул има 49 кандидати. Над 1.000 мобилни гласачки кутии ќе бидат поставени за гласачите кои поради болест или инвалидитет не можат да патуваат до гласачките места.

На денот на изборите, строго ќе се забрани продажбата и консумирањето на секаков вид алкохолни пијалоци на сите места за послужување алкохол и јавни места од 6 до 12 часот.

На радио станиците и радиодифузните медиуми им е забрането да даваат вести, предвидувања или коментари за резултатите од изборите или изборите до 18 часот (15:00 GMT). Од 18 до 21 часот (15:00-18:00 GMT), емитувањата поврзани со избори може да користат само вести и објави од Врховниот изборен совет (YSK).

TRT World
Популарни