Директорот на киното на ТРТ, Фарук Ѓувен присуствуваше на фестивалот заедно со Енсар Алтај, кој работеше како режисер во ТРТ Ворлд (TRT World) и беше во жирито на фестивалот.               Фото: АА

Турската радио и телевизија (ТРТ) дава висока вредност на учеството на Балканскиот фестивал за документарен филм, кој оваа година по петти пат го организира „Ал Џезира Балкан“ (Al Jazeera Balkans) како светски партнер за комуникации на Агенција Анадолија.

Директорот на киното на ТРТ, Фарук Ѓувен присуствуваше на фестивалот заедно со Енсар Алтај, кој работеше како режисер во ТРТ Ворлд (TRT World) и беше во жирито на фестивалот.

Ѓувен рече дека ТРТ учествува на различни фестивали и дека се натпреварува и во натпреварувачкиот и во делот за развој на проекти на фестивалот.

„Ние сме заинтересирани за секциите за работа во текот на фестивалите бидејќи ова е местото каде што проектите за првпат се носат во мрежата, каде што се развиваат и каде што може да се бараат копродуценти и дополнително финансирање додека се создаваат. Наидовме на поканата од „Ал Џезира Балкан“, бидејќи им даваме висока вредност на овие региони“, рече тој.

„Постојат многу моќни луѓе во индустријата овде. Тие ја поставуваат основата за нивната содржина да биде објавена на многу локации низ светот со документарниот сегмент на „Ал Џезира Балкан“, можеби отсега натаму“, додаде тој.

Енсар Алтај, кој работи како директор во ТРТ Ворлд и е единствениот член на турското жири оваа година, рече дека го следи фестивалот веќе пет години и додаде: „Од година во година, лично сум сведок како фестивалот може да има моќ да има меѓународно влијание; го следам со восхит.“

„Навистина ми е драго што [Балканскиот фестивал] се разви во многу престижен фестивал кој со нетрпение го очекуваат и на кој се фокусираат документарците низ Европа“, додаде Алтај.

Алтај изјави дека ја обожава Босна и Херцеговина и дека Сараево е културен и топол град во кој се спојуваат истокот и западот и дека е среќен што е таму.

AA
Популарни